Ирак удари конвоя на лидера на ИД (ОБЗОР)

Ирак удари конвоя на лидера на ИД (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ал Багдади извозен с кола от мястото, съдбата му не е известна

Иракските ВВС са нанесли мощни удари по конвой на "Ислямска държава" в западната провинция Анбар до границата със Сирия днес. Това съобщи Би Би Си, като цитира изявление на иракските военни. Съдбата на лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади за сега не е известна. Твърди се, че той бил транспортиран в неизвестна посока с автомобил, незабавно след въздушната атака. Нищо повече за състоянието му не се споменава.

Мястото на срещата на лидерите на ИД също било бомбардирано. Много от командирите на терористичната групировка били убити или ранени.

Говорителят на министерството на вътрешните работи на Ирак Саад Маан потвърдил, че въздушната атака срещу конвоя на Ал Багдади била извършена в събота на обяд, съобщи Франс Прес. Конвоят се придвижвал към Кербала за среща на командири от ИД. Преди две седмици бе съобщено, че Ал Багдади се прехвърлил от град Мосул в иракския Рамади - административен център на провинция Анбар. След пристигането си там лидерът на ИД издал няколко разпореждания на командния състав с цел "повишаване бойния дух" на екстремистите и начало на нова кампания срещу иракската армия в региона.

В същото време оглавяваната от САЩ коалиция нанесе 24 въздушни удара срещу обекти на ИД в Ирак и Сирия, съобщи Ройтерс. 17 от атаките били извършени в Ирак срещу конкретни цели на ИД в 10 града. При тях са поразени тактически единици, сгради, оръжия, бойни позиции и други обекти на терористичната групировка.

Путин: Не смятаме да създаваме империя

Русия не смята да създава империята, тя иска само да защити своята сигурност, каза руският президент Владимир Путин в интервю за тв канала "Русия 1". "Русия е самодостатъчна държава и не възнамерява да създава империя или Съветски съюз. Но трябва да защитим своята независимост и суверенитет", подчерта той. "Външната политика на Русия е миролюбива, без никакво преувеличение. Русия не се нуждае от чужда територия, нито от природни ресурси, имаме достатъчно. Ние сме си самодостатъчни", заяви президентът. "Нямаме необходимост да воюваме или да влизаме в конфликт", увери Путин и припомни, че през 1990 г., именно Русия е била инициатор на разделянето на бившите републики от СССР.

"Задачата на Русия е да се стабилизира легитимната власт в Сирия и да създаде на условия за намиране на компромис", обясни руският лидер. Според него властите в Сирия вероятно се чувстват като под обсада в собствената си столица. Той обясни, че руските операция в Сирия не са спонтанно действие, а изпълнение на предварително замислен план. Путин призна, че рискът от атентати съществува, независимо от участието на Русия в операциите в Сирия. "Да, такава опасност съществува, но нея я има и без активни действия в Сирия", смята Путин. Но според руския президент тези "хиляди хора, които се разхождат с калашници по улиците в Сирия, могат да се окажат на наша територия. Операциите в Сирия ни дават възможност да се борим с терористите", допълни той. Путин посочи също така, че Русия не прави разлика между сунитски и шиитски общности.

Турция свалила руски изтребител

Руски изтребител бил свален от турските ВВС, след като навлязъл във въздушното пространство на Турция, пише таблоидът "Дейли Стар", като се позовава на пост на сирийския журналист Ясер Алхаджи в "Туитър". Очевидци твърдят, че видели силен взрив в района Хурайтан, Северна Сирия, а три изтребителя прелетели над нея. От британския вестник опитали да се свържат с представители на Анкара и руската армия за коментар по случая, но без успех.

В същото време руският посланик в Лондон Александър Яковенко поиска официално обяснение от външното министерство на Великобритания за появилата се информация в британските медии, че на кралските ВВС е било дадено разрешение да стрелят по руски самолети над Ирак. Информацията бе публикувана от същия таблоид.

Пентагонът плаща обезщетения за Кундуз

Пентагонът ще изплати обезщетения на семействата на загиналите и ранените при американския въздушен удар, нанесен погрешка по болницата в афганистанския град Кундуз, съобщи Ройтерс. САЩ са готови да финансират и възстановяването на лечебното заведение, ръководено от международната хуманитарна организация "Лекари без граници". Американският президент Барак Обама вече се извини за инцидента, при който загинаха 22-ма души, 12 от които служители на международната организация.

Берлин няма да вдига данъците заради бежанците

Германското правителство няма да увеличава данъците поради рязкото нарастване на разходите за бежанци, които продължават да пристигат в страната. Това съобщи канцлер Ангела Меркел в интервю за в. "Билд". Запитана дали е готова да каже, че повишаване на данъците заради миграционната криза няма да има, канцлерът категорично заяви: "Да, определено". Германия е изправена пред огромен поток от имигранти, особено от Сирия и Афганистан. Според различни оценки до края на годината в страната ще са влезли между 800 000 и 1,3 млн. души.

Министърът на вътрешните работи на Бавария Йоаким Херман пък обвини Австрия в нарушаване законите на ЕС. "Всички мигранти от Балканите, които нямат право на убежище, трябва да бъдат върнати обратно в родината си. Пропускането на бежанците от словенската до германската граница е очевидно нарушение на законите на ЕС. Австрия транспортира с автобуси мигрантите до германската граница", каза Херман пред австрийските "Ди Пресе" и "Дер Щандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай