Ирак и джихадистите в яка битка за Фалуджа (ОБЗОР)

Ирак и джихадистите в яка битка за Фалуджа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Армията влезе в стратегическия град с помощта на американски части

Иракската армия започна днес финалното си настъпление за освобождаването на град Фалуджа, който от 2014 година е под контрола на джихадистите от "Ислямска държава", съобщи Би Би Си. С подкрепата на американски спецчасти военните успяха да влязат в града и започнаха ожесточена битка с контролиращите го ислямисти.

Армията се е придвижила към Фалуджа от няколко фронта, се посочва в официално съобщение. През последните дни иракските военни концентрираха усилията си върху освобождаването на околните села. Днес следобед боевете се водеха при входовете на града, като при приближаването на войниците джихадистите са организирани самоубийствени атаки и нападения с коли бомби, съобщава Би Би Си. Смята се, че във Фалуджа се намират 1200 бойци на ислямистите.
Заради похода властите в Ирак предупредиха жителите на града да не напускат домовете си или да бягат от Фалуджа при възможност. Джихадистите обаче не им позволяват да напускат контролираните от тях зони. Смята се, че 50 000 души в града са в тежко положение. Съобщава се за хора, умиращи от глад или убити от джихадистите, след като отказали да се бият за тях. Очаква се да бъде направена кратка пауза, преди армията да се насочи към центъра на града.

Междувременно руски медии коментираха съперничеството между Москва и Вашингтон във връзка с борбата срещу "Ислямска държава". САЩ се опитват да отнемат от Москва инициативата в борбата с "Ислямска държава", действайки по две направления едновременно - в Ирак и Сирия, пише "Комерсант". Руската операция в Сирия в един момент постави Москва в центъра на международните антитерористични усилия. Превземането на Фалуджа и Ракка, планирано без участие на Москва, може да стане преломен момент в действията срещу ИД, който да върне на САЩ палмата на първенството в борбата с терористите, посочва вестникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай