ИД осъди на смърт Ердоган

ИД осъди на смърт Ердоган | StandartNews.com

Джихадистите дават шанс на турския президент да се покае

Групировката "Ислямска държава" осъди на смърт турския президент Реджеп Ердоган, предаде Ройтерс. Джихадистите разпространиха съобщението чрез свои акаунти в социалните мрежи. Причината за гнева им е сътрудничеството на турския президент със САЩ и Израел, както и ударите, които Анкара нанася срещу тях.

"Той трябва да бъде убит, както и всеки, който подкрепя коалицията", пише в текста на "фетвата", издадена от групировката. Тя се състои от 13 точки и е подписана от шейх Абу Хабаб ал-Ираки. Ердоган е наречен "предател", проливащ кръвта на мюсюлманите, който "се е продал на християните, алевитите и евреите". На Реджеп Ердоган е дадена възможност да се "покае", но не става ясно с какви точно действия може да направи това.

Турският президентът и партията му бяха определяни от наблюдатели като ислямистки. Атаките по позиции на "Ислямска държава" обаче бяха рязък завой в политиката му.

До преди година бойци на групировката почти свободно преминаваха в Сирия през Турция и често са били лекувани в турски болници. Сега Турция се опитва да сложи край на това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай