ИД обезглави японския заложник Кенджи Гото

ИД обезглави японския заложник Кенджи Гото | StandartNews.com

Джихадисти от групировката Ислямска държава са екзекутирали японския заложник Кенджи Гото. Това става ясно от тяхно видео, публикувано в мрежата. В него ясно се вижда как мъж с качулка стои над Гото и е опрял нож в гърлото му. Следващият кадър показва тяло с поставена върху него глава.

"Заради безразсъдното ви решение да се включите във война, която не можете да спечелите, този нож не само ще убие Кенджи, но и ще продължи да лее кръв навсякъде, където намери ваши хора. Нека кошмарът за Япония започне!", казва джихадистът от ИД, обръщайки се към японския премиер Шиндзо Абе.

Все още не е ясно дали видеото е автентично. Премиерът на Япония свика извънредно заседание на Националния съвет за сигурност във връзка със случилото се.

Шиндзо Абе коментира видеото пред журналисти и изтъкна, че "Япония няма да се предаде пред тероризма".

Барак Обама, Франсоа Оланд, Дейвид Камерън, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и други лидери осъдиха убийството на Кенджи Гото. "Заедно с коалицията от съюзници и партньори САЩ ще продължат решителните действия за отслабването и пълното унищожаване на ИД", подчерта Обама. Британският премиер Дейвид Камерън нарече екзекуцията "предизвикващо презрение ужасно убийство", което "напомня, че ИД е въплъщение на дявола".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай