И Дамаск на US мушката

И Дамаск на US мушката | StandartNews.com

Кремъл критикува плановете за подкрепа на сирийската опозиция

САЩ ще използват авиация за защита на подготвените и екипирани от американски инструктори формирования на умерената опозиция в Сирия, съобщи Белия дом.
Говорителят на Съвета за национална сигурност при Белия дом Алистър Баски не уточни от какви принципи ще се ръководи Пентагонът при защитата на опозицията в Сирия. Той обаче обясни, че САЩ са готови да вземат всички необходими мерки, за да се гарантира, че тези сили успешно ще изпълнят поставените им задачи.
Според говорител на Пентагона на тази опозиция може да се оказва и "огнева подкрепа, за да бъде тя защитена".

Вчера "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че правителството на САЩ е разрешило на американските военни да използват в Сирия авиация за защита на умерената сирийска опозиция, обучавана от Вашингтон, от правителствените войски и от джихадистката групировка "Ислямска държава". "Тази стъпка може да увеличи риска от открит конфликт между САЩ и режима на сирийския президент Башар Асад", коментира вестникът.

Кремъл обяви, че плановете на САЩ да нанесат въздушни удари по позиции на правителствените въоръжени сили на Сирия ще доведат до още по-голяма дестабилизация на страната, предаде ТАСС. "Москва подчерта многократно, че подпомагането на сирийската опозиция с финансови или военни средства ще доведе до допълнително дестабилизиране на ситуацията в страната", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай