Хиляди сирийци блокирани на границата с Турция

Хиляди сирийци блокирани на границата с Турция | StandartNews.com

Хиляди сирийци, предимно жени и деца, чакат от няколко дни на границата без завет от студа да преминат в Турция, която засега не ги пуска, предава АФП, цитирани от БГНЕС. Европейските страни припомниха на Турция задължението й по смисъла на международното право да приеме сирийските бежанци, но тази сутрин КПП Онкупинар на границата остава затворен. На бойното поле войските на Башар Асад, подкрепяни от руската авиация и бойци от ливанската партия Хизбула, консолидират позициите си северно от град Алепо и обсаждат бунтовническите сили в източните квартали на града, където според Сирийския център за наблюдение на правата на човека се намират близо 350 000 цивилни.

Бягайки от предприетата в понеделник офанзива от силите на режима и руските въздушни удари, хиляди сирийци от северната част на провинция Алепо поеха към турската граница. Положението им е драматично, цитира АФП ръководителят на неправителствената организация Рами Абдел Рахман. Цели семейства от дни спят на студа в полята и в палатки и няма нито една НПО да им помогне. Според видеоматериали, качени от активисти на организацията, бежанците са скупчени в полята край град Азаз, на 5 км от границата, докато Международният Червен кръст и сирийският Червен полумесец обявиха, че подготвят хуманитарна операция.

От понеделник до днес близо 40 000 цивилни са напуснали домовете си в шест контролирани от бунтовниците селища северно от град Алепо, които вече са завзети от силите на режима. Според последните данни на ООН 20 000 души се тълпят в сирийския град Баб ал Салама, разположен срещу затворения турския КПП Онкупинар. Турската правителствена агенция за извънредните ситуации твърди, че е подготвила план за спешното им приемане. Вчера бяха монтирани нови палатки, подготвя се доставката на вода и храна, веднага след като бежанците дойдат при над, заяви председателят на турския Червен полумесец. Турция вече е приела 2,5 милиона сирийци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай