Главорезът Джихади Джон имал щастливо детство

Главорезът Джихади Джон имал щастливо детство | StandartNews.com

Съученици и съседи в Лондон недоумяват как Мохамед се е превърнал в главорез

Бил тихо и възпитано момче, интересуващо се повече от футбол, отколкото от ислям

Усмихнато момче, позиращо пред обектива със съучениците си в начално школо към Англиканска църква в Лондон. Кой би помислил, че този младеж, когото съседи описват като тих, възпитан и ученолюбив, всъщност е касапинът на "Ислямска държава", сдобил се с прякора Джихади Джон заради обезглавените от него западни заложници, пита британският в. "Дейли мейл".

В училище той бил единственият мюсюлманин, но се вълнувал много повече от футбол, отколкото от религиозни въпроси. Роден в Кувейт и дошъл във Великобритания, когато бил 6-годишен. Ритал топка неуморно из улиците на богатия Западен Лондон и бил заклет фен на "Манчестър Юнайтед". Когато дошъл на Острова през 1993 г., знаел едва няколко думи на английски. Баща му, шофьор на такси и на микробус за доставки, го водел на джамия, което не му попречило да постъпи в де факто християнско училище "Мария Магдалена". В семейството му си говорели на арабски, но носели западни дрехи. В училищния годишен алманах 10-годишният тогава Мохамед Емвази, както е истинското му име, посочва типични за британско момче на неговата възраст интереси: любимата му компютърна игра е "Duke Nukem: Time To Kill", а любимата му книга "Как да убиеш чудовище" (How To Kill A Monster). Обича да слуша бандата S Club 7. На въпрос какъв иска да е, когато навърши 30 г., той пише: "Ще бъда във футболен отбор и ще отбелязвам голове". Посочил е като любим цвят синьото, като любимо животно - маймуната,

любим анимационен филм - сериала "Семейство Симпсън"

а като любима храна - чипса.
Мохамед е най-голямото дете в семейството. Когато фамилията се мести от Кувейт на Острова, той има две по-млади сестри, които днес са на 25 и 23 г. Във Великобритания във фамилията се раждат още три деца. Техни познати ги описват като много задружни, двамата родители идвали всеки ден и всеки път заедно да вземат децата си от училище.
Бивш съученик разказва: "Веднъж в час по религия стана и написа на дъската няколко думи на арабски, за да покаже как изглежда езикът му и как религията отишла в друга посока. Разказа и за религията си. Спомена за постене. Английският му не беше много добър, в началото знаеше само името си и от къде е". Същият съученик, чието име не се разкрива, добавя, че Мохамед играел футбол всеки ден по обед, а също и в училищен клуб след занятията. "Именно чрез футбола научи някои думи и изрази. И като всички момчета искаше да стане нападател, когато порасне", казва неговият връстник. По думите му Мохамед не бил чак "зубър" (както се изразяват децата на тази възраст - б.р.), но бил спортно момче и оттам - доста популярен.

Когато завършил началното училище през 1999 г., Мохамед постъпил в академията Куинтин Кинастон. Оттогава се смята, че започнал да обръща по-голямо внимание на религията и започнал да носи ислямски дрехи, а сестрите му започнали да си слагат хиджаб. Учителите обаче го описват като "прилежен, стараещ се и въобще всичко, което се иска да бъде един студент". А за съседите той е "като всеки друг тийнейджър".
Кандидатства и е

приет с пълен успех в Университета в Уестминстър

където започва да учи компютри. Но там поведението му се променя. Започва да посещава различни молитвени домове, след като се запознава в университета с проповядващи радикален ислям. Смята се, че там е попаднал под влиянието на Билал ал Берджави, който впоследствие ще се превърне във високопоставен член на сомалийската терористична групировка "Ал Шабаб". Същият този екстремист е убит при удар от безпилотен самолет в Сомалия преди три години. Мохамед е забелязван често да се моли в специална за целта стая в университета между лекциите.

Когато се дипломира през август 2009 г., той заминава с неколцина приятели в Танзания. Казва, че отива на сафари. Но в Танзания не им разрешават да влязат в страната и ги качват на самолет за Холандия. Там, според твърденията на Емвази, е разпитван от агент на МИ-5, който се представил като Ник. Въпросният британски агент го обвинява, че е планирал да пътува до Сомалия, за да се присъедини към "Ал Шабаб". И го предупредил, че МИ-5 го наблюдава. Мохамед отрича и дори посочва, че ако е планирал подобно нещо, не би взел в багажа си дизайнерски суичър. В социална мрежа Мохамед разказва: "Ник знаеше всичко за мен - къде съм живял, къде съм ходил, какви са приятелите ми.

Ник опитал да вербува 21-годишния тогава Мохамед, но получил отказ. Тогава агентът го заплашил, че ще има "куп проблеми, ще бъде следен и животът му ще стане труден".

Когато се върнал във Великобритания, семейството му разкрило, че са ги посещавали агенти. Заради подобни "визити" гаджето му, за което планирал да се ожени, скъсала с него, защото агенти посещавали и нейното семейство и го наплашили. Фамилията на Мохамед решава да му организира пътуване до Кувейт, за да се отърве от "тормоза". Така Мохамед започва да работи като програмист за компютърна компания в емирството. Британски агенти обаче продължили да посещават близките му и той

решил да започне нов живот в Кувейт

където също решил да се ожени.
Но след като се върнал във Великобритания, през 2010 г. на летище Хийтроу бил задържан и му забранили да пътува за Кувейт. Мохамед се оплаква, че агенти са го блъскали в стена, дърпали са му брадата и са го душили. По-късно същата година е обвинен в кражбата на пет велосипеда, макар че съдът впоследствие доказва невинността му.

Мохамед подава документи за работа в Саудитска Арабия, където да преподава английски език, и дори завършва специализиран курс за целта. По съвет на баща си дори сменя името си на Мохамед ал-Аян през 2013 г., за да излезе от полезрението на властите. Прави още един опит да пътува до Кувейт, но отново е спрян. Тогава вече започва все по-често да говори за пътуване до Сирия, където е избухнало въстание срещу режима на Башар ал Асад. И един ден изчезва. Семейството му подава сигнал три дни по-късно, но едва четири месеца след това в дома им идва полиция, която ги уведомява, че службите имат информация, че е в Сирия. 51-годишният му баща обаче твърди, че синът му е в Турция и помага на сирийски бежанци. Междувременно обаче двама британски медици го срещат в Сирия и твърдят по-късно, че Мохамед се е показал като "безстрашен и нямащ какво да губи човек, готов на война по всяко време".
По думите им цялото му оборудване било скъпо. "Дори оръжията му бяха изключително скъпи, дотолкова, че бе невъзможно да бъдат намерени такива в тази част на света", разказват британците. По думите му той никога не се идентифицирал като британец, а казвал, че е йеменец или кувейтец. Джихадисткото му име вече било Абу Мухариб ал Йемени. "Когато го попиташ дали е британец, той отговаряше: нещо такова, живях там дълго време", разкриват оцелелите след среща с главореза.

В цифри:

Боецът от "Ислямска държава", известен като Джихади Джон, обезглавяващ западни заложници, се оказва, че е 27-годишният лондончанин Мохамед Емвази. Роденият в Кувейт британец, се смята, че е от Куинс Парк, Западен Лондон.

2009 г.: Завършва компютърни науки в Университета в Уестминстър.

Май 2009 г.: Смята се, че тогава Емвази се радикализира, след като е депортиран от Танзания, където е на посещение. Разпитван е от МИ-5 (британското контраразузнаване) по подозрения, че планира да пътува за Сомалия, за да се присъедини към терористичната групировка "Ал Шабаб".

В края на 2009 г.: Заминава за Кувейт, за да работи за компютърна фирма.
юни 2010 г.: Отново е задържан от британските служби за сигурност.
2012 г.: Заминава за Сирия и се присъединява към "Ислямска държава".
2013 г.: Емвази е идентифициран като част от група, охраняваща западни заложници в затвор в Идлиб, Сирия. Пленниците му дават прякора Джихади Джон.

Жертви във видеоклипове с Джихади Джон

19 август 2014 г.: Американският фотожурналист Джеймс Фоули, на 40 г., е обезглавен, след като САЩ отказват да платят 132 млн. долара откуп на ИД.
2 септември: Американско-израелският журналист Стивън Сотлоф, на 31 г., е обезглавен.
13 септември: Британският хуманитарен работник Дейвид Хейнс, на 44 г., е обезглавен.
3 октомври: Британският хуманитарен работник и шофьор на линейка, Алън Хенинг, на 47 г., е обезглавен.
16 ноември: Бившият американски рейнджър и хуманитарен работник, Питър Касиг, на 26 г., е обезглавен. Анализ на видеоклипа сочи, че Касиг се е съпротивлявал на похитителите си.
20 януари 2015 г.: Японският заложник, Харуна Юкава, на 42 г., е обезглавен. ИД поставя условие за освобождаването на жена боец от Йордания.
30 януари: Японският журналист Кенджи Гото, на 47 г., е обезглавен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай