Германия започва да въоръжава иракските кюрди

Германия започва да въоръжава иракските кюрди | StandartNews.com

Берлин. Германия ще изпрати достатъчно оръжия, за да въоръжи 4000 кюрдски бойци в Северен Ирак и да подпомогне действията срещу бунтовниците от Ислямска държава (ИСИЛ), чието настъпление заплашва да дестабилизира Близкия изток, обяви министърът на отбраната на страната в неделя, предаде Ройтерс.

Оборудването ще включва бронебойни оръжия като противотанкови ракети, хиляди автомати, ръчни гранати, оборъдване за разчистване на мини, очила за нощно виждане, полеви кухни и палатки.

Според германските медии доставката ще включва 30 противотанкови ракети "Милан", 16 000 автомата, 8000 пистолета, 200 леки и 40 тежки противотанкови установки, 40 картечници и 10 000 ръчни гранати. Оръжията ще бъдат изпратени на няколко транша. Обучението за използване на по-сложната техника ще се проведе в Германия. Ако това не е възможно, обученията ще се провеждат близо до столицата на Иракски Кюрдистан Ербил или в трета страна.

Германия вече започна изпращането на хуманитарна помощ за региона, както и военна екипировка като каски и бронирани жилетки.

"Доставката на оръжие ще е достатъчно за оборудването на бригада от 4000 войници", каза министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Късайки със следвоенната политика да не изпраща оръжия в конфликтни зони, канцлерът Ангела Меркел заяви, че Северен Ирак е "изключение" поради естеството на насилието от страна на Ислямска държава.

Според правителствено съобщение на риск е изложен е животът на милиони хора, стабилността на Ирак и целия регион, "както и заради високия брой чуждестранни бойци, сигурността на Германия и Европа е заплашена".

В същото време външният министър на страната Франк-Валтер Щайнмайер не изключи и възможността изпратените оръжия да бъдат използвани за други цели. В интервю за германския вестник "Хановерише алгемайне" министърът заяви, че би могло оборудването да бъде използвано и за извоюването на независимост на региона от Ирак или по-късно да попадне в неподходящи ръце. Той допълва още, че ще бъдат изпратени само толкова оръжия, колкото да бъде използван в настоящия конфликт, а не в други спорове.

Германия, също като други страни в Европа, се притеснява от вероятността обучавали се в Близки изток радикални мюсюлмани да се завърнат в страната. Според германското вътрешно разузнаване най-малко 400 живеещи в Германия екстремисти са се присъединили към "Ислямска държава" и има доказателства, че петима граждани са участвали в самоубийствени атаки за групировката.

Според социологически проучвания германците нямат желание страната им да участва в конфликта в Ирак. Ангела Меркел също подчерта, че няма да бъдат изпращани военни в региона.

Според германското правителство изпращането на оръжия за Ирак не означава, че Берлин би направил същото и за Украйна, където се водят сражения срещу между правителствените сили и проруските сепаратисти. Фон дер Лайен смята, че това са два съвсем различни конфликта. Според нея в Украйна "е възможен диалог", докато ислямистите "не говорят, те искат да установят халифат и унищожават тези, които мислят различно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай