"Газа се намира на острието на бръснача"

"Газа се намира на острието на бръснача" | StandartNews.com

Ню Йорк. Ситуацията в Газа е изключително напрегната, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, призовавайки Израел и палестинските екстремисти да сложат край на военните действия.

Бан предупреди, че регионът "не може да си позволи още една война".

Неговите коментари идват след като Израел заяви, че организацията Хамас е изстреляла десетки ракети срещу израелски градове в сряда вечерта, след израелски въздушни удари в ивицата Газа.

Повече от 60 палестинци са загинали от вторник насам в резултат на израелските въздушни удари срещу бунтовниците.

Медицински служители в Газа твърдят, че половината от жертвите са цивилни граждани, включително жени и деца.

Седем палестинци бяха убити при въздушно нападение на две къщи близо до южния град Хан Юнис рано в четвъртък.

Ислямистка групировка в ивицата Газа е изстреляла три ракети към южния израелски град Димона, където е разположен ядрен реактор, без да причинят наранявания или щети, предаде Ройтерс, като се позовава на израелската армия.
Една от ракетите е прехваната от израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол", а другите две попаднали на открити пространства, каза говорител на армията.

Членове на "Бригадите Изедин ал Касам" (военното крило на Хамас) съобщиха, че са изстреляли ракети М-75 с далечен обсег.

Други зони в пустинята Негев в южната част на Израел също са били взети на прицел, посочи израелската армия.

"Срещнах се с председателя на Съвета за сигурност на ООН и поисках свикването на извънредна среща възможно най-скоро. Обезпокоен съм от новата вълна на насилие, обхванала Ивицата Газа, Южен Израел и Западния бряг на река Йордан. Това е едно от най-сериозните изпитания пред региона за последните години. Газа се намира на острието на бръснача. Влошаването на ситуацията може бързо да излезе от контрол", заяви Бан Ки-мун

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание в четвъртък.

Франция и Германия осъдиха ракетните нападения от Ивицата Газа срещу Израел.

"Германският канцлер Ангела Меркел в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху е осъдила безусловно ракетните нападения срещу Израел. Тя е подчертала, че няма оправдание за подобен вид атаки", заяви говорител на германското правителство.

В изявление на президентската администрация на Франция се посочва, че Франсоа Оланд е „изразил солидарност с Израел пред лицето на ракетните нападения от страна на Ивицата Газа"и в телефонен разговор с Бенямин Нетаняху е подчертал, че „Франция строго осъжда агресията".

"Франсоа Оланд също така е заявил, че Израел има правото да предприеме всички мерки в защита на своето население, но е напомнил на израелския премиер, че е необходимо да бъде предотвратена ескалацията на насилие", се посочва в изявлението.

Съединените щати призоваха Израел и палестинците да намалят напрежението в Газа и изразиха загриженост за безопасността на цивилни от двете страни, съобщи Ройтерс.

Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки каза на брифинг, че държавният секретар Джон Кери, който е в Китай, е разговарял по-рано през деня с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и планирал да разговаря с палестинския президент Махмуд Абас в следващите 24 часа.

В разговори с Нетаняху Кери е изразил готовността на САЩ да помогне за спирането на ракетния обстрел и за възстановяването на примирието от 2012 г., колкото може по-скоро, отбеляза Псаки.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас заяви, че Израел извършва геноцид в Ивицата Газа, предаде Arutz Sheva.

"Това е геноцид. Израел избива цели семейства от палестинския народ. Това, което се случва сега е война срещу палестинците, а не срещу въоръжените групировки. Израел не защитава народа си, а строителните си проекти", заяви Махмуд Аббас.

Организацията за ислямско сътрудничество ще обсъди международна акция за прекратяване на израелската офанзива срещу Хамас в ивицата Газа.

Палестинското движение Хамас постави на Израел две условия, за да прекрати обстрела си срещу израелската територия, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Нетаняху трябва да прекрати войната срещу палестинския народ в Газа и на Западния бряг и да промени заселническата политика и политиката по отношение на задържаните лица", каза лидерът на движението Халед Мешаал.

"В момента се водят активни контакти и консултации със западни и арабски посредници с цел прекратяване на огъня и от нас се иска да спрем в замяна на примирие. На това ще отвърнем - първо окажете натиск върху Нетаняху и го заставете да прекрати агресията", добави лидерът на Хамас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай