Фуад Масум ще е новият президент на Ирак

Фуад Масум ще е новият президент на Ирак | StandartNews.com

Багдад. Иракският политик Фуад Масум почти сигурно ще стане следващият президент на Ирак, след като основните кюрдски блокове в парламента се споразумяха за кандидатурата му в четвъртък.

Според неофициално споразумение за споделяне на властта, позицията на федералния президент отива при кюрдите и Масум е победил своя съперник Бархам Салех по време на гласуване на кюрдските депутати, проведено при закрити врати в хотел в Багдад, заяви официален представител пред AFP.

Споделянето на властта се наложи в Ирак, след като групировката Ислямска държава завзе обширни територии от страната и части от Сирия и обяви халифат. Ислямистите прогониха християните от контролираните от тях територии, като техен враг са и иракските кюрди.

Промяната, настъпила в геополитическата конфигуриция, наложи спешно обединението между управляващите шиити, иракските сунити и кюрди. Според наблюдатели основната причина за настъплението на Ислямска държава (чиито членове са сунити) е тъкмо изолирането на сунитите от властта в Ирак.

76-годишният Фуад Масум е ветеран в иракската политика. Той е първият премиер на автономния Иракски Кюрдистан, като е на поста в периода 1992-93 г. Кандидатурата му за президент бе издигната от партията Патриотичен съюз на Кюрдистан, на която Масум е член.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай