Франция започва удари срещу Ислямска държава

Франция започва удари срещу Ислямска държава | StandartNews.com

Париж. Френският президент твърди, че се е съгласил с искането на иракското правителство за въздушна подкрепа за силите, борещи се срещу Ислямска държава, предаде Би Би Си.

Франсоа Оланд заяви пред репортери, че френските въздушни удари ще бъдат насочвани единствено срещу позициите на групата в Ирак, а не и в съседна Сирия.

Той също така настоя, че Франция няма да изпраща сухопътни войски.

В петък от президенството беше обявено, че френски самолети са нанесли въздушни удари срещу джихадистите, като успешно са унищожили целта си.  "Самолети „Рафал" нанесоха първия удар на Франция срещу логистично депо на терористичната организация Ислямска държава. Целта е уцелена и напълно унищожена", се казва в изявление на кабинета на Оланд.

По-рано бе съобщено, че Холандия може да използва изтребители Ф-16 и да изпрати оръжия за иракските кюрди.

Ирак не се нуждае от сухопътна операция с участието на чужди войски за борба срещу джихадистите от "Ислямска държава", за това са достатъчни само въздушни удари.

Това обяви президентът на Ирак Фуад Масум в интервю в четвъртък.

На 5 септември САЩ започна сформиране на нова международна коалиция за борба с Ислямска държава. Три дни по-късно Държавният департамент на САЩ съобщи, че повече от 40 държави са готови да помогнат.

Вчера при изслушване в сенатска комисия началникът на армейския щаб на САЩ Мартин Демпси откри вратата за евентуално изпращане на американски войски в Ирак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай