Франция: Сирия отново използва химическо оръжие

Франция: Сирия отново използва химическо оръжие | StandartNews.com

Вашингтон. Френският външен министър Лоран Фабиюс обвини сирийското правителство във вторник, че отново е извършвало нападения с химическо оръжие.

"Режимът на президента Башар Асад е използвало токсични агенти най-малко 14 пъти от 25 октомври миналта година, включително наскоро, преди няколко седмици", заяви Фабиюс по време4 на официална визита във Вашингтон, предаде Би Би Си.

"Разполагаме с надеждни свидетели на използването на химически оръжия, според които от 25 октомври 2013 г. досега Дамаск е прибягнал 14 пъти до химически агенти", добави дипломат номер едно на Париж. Той съобщи, че френски експерти анализират взети проби.

Фабиюс, който в момента е на официално посещение в САЩ, изрази и съжалението на Франция, че американският президент Барак Обама не е нападнал сирийския режим. САЩ заплашиха, че ще ударят режима като наказание за атаката с газ зарин край Дамаск през август, при която загинаха стотици хора.

"Съжаляваме, защото мислим, че това щеше да промени много неща в много отношения. Но това е вече свършен факт и ние няма да градим наново историята", каза министърът.

"По онова време ставаше дума за масово използване на химически оръжия. И пак по онова време един голям лидер беше казал, че това е червената линия, която не трябва да бъде прекрачвана", припомни Фабиюс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай