Facebook ще доставя интернет на Африка

Facebook ще доставя интернет на Африка  | StandartNews.com

Facebook ще осигурява безплатен достъп до най-населените райони на Африка чрез сателит на френската компания Eutelsat, съобщава британският в. Telegraph. Двете фирми официално са подписали споразумението и услугата ще стане факт от втората половина на следващата година. Главната цел, която си поставят двете компании е да свържат африканските държави без достъп до интернет с останалия свят.

Сделката е част от инициативата Internet.org на Facebook и ще осигурява безплатен достъп до определени онлайн услуги, новини, обяви и др. За целта ще се използва сателит AMOS-6 на израелската компания Spacecom, който ще бъде изведен в орбита в края на тази година.

От услугата ще могат да се възползват общо 14 държави, които са избрани заради големите си населения и слабото разпространение на достъпа до интернет. Новината идва скоро след като се появиха информации, че Facebook се е отказала от плановете си да разработи свои сателити, защото това е щяло да струва около 1 млрд. долара.

Връзката, която предлага в момента internet.org е традиционна, като с пускането на новия сателит, хората там ще могат да се възползват от цялото богатство на интернет.

"Мисията на Фейсбук е да свързва света, затова ние вярваме, че сателитите ще изиграят важна роля в преодоляването на бариерите в комуникацията с хората от Африка", коментира ръководителят на Internet.org Крис Даниелс.

Internet.org често е обвиняван, че дава предимство на услугите на Facebook и нарушава интернет неутралността, въпреки твърденията си, че я предпазва. В опит да намали критиките, компанията ребрандира услугата като "Безплатни основни услуги от Facebook", която е част от Internet.org.

 

"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай