Египет очаква $15 млрд. от новия Суецки канал

Египет очаква $15 млрд. от новия Суецки канал | StandartNews.com

Лидери на 50 държави идват за церемонията по откриването на 6 август

Деца и младежи купиха държавни облигации
за проекта

На 6 август в Египет ще се случи важно историческо събитие. Не само за Страната на пирамидите, но и за целия свят. Това е официалната церемония за откриването на новия Суецки канал, на която ще присъстват лидери на над 50 държави, много министри и дипломати. Това съобщи за "Стандарт" посланикът на Египет у нас г-жа Манал ел Шинауи. Каналът, през който преминава 7 процента от световния стокооборот, значително съкращава пътя на стоки между Европа и Азия, защото се избягва продължителното заобикаляне на Африка. Каналът има ключова роля за снабдяването на Европа с петрол от Близкия изток.

За египетската държава Суецкият канал е вторият след туризма източник на валутни приходи, а за 88-те милиона египтяни той е национална гордост. "Вторият Суецки канал е ново раждане на нашата нация", коментира директорът на Администрацията на Суецкия канал адмирал Мохад Мамиш. Администрацията очаква до 2023 г. печалбите от таксите от корабите, които преминават през канала, да се увеличат с още 8 милиарда долара. Така с досегашните над 5 милиарда печалбата за държавната хазна на Египет ще надхвърли 13 милиарда долара. Новият Суецки канал бе направен за по-малко от година, докато за създаването на първия воден път между Европа и Азия през XIX век са били необходими 10 години. Такава беше директивата на президента Абдел Фатах ал Сиси и тя бе изпълнена, като на обектите се работеше денонощно без прекъсване.

Новият канал ще осигури двустранно движение на съдовете. От юг на север корабите ще се движат по стария канал, а от север на юг - по новото трасе. Така ще се избегнат задръстванията, а времето за преминаването по канала ще се намали от 18 на 11 часа. Трафикът на използващите този воден път кораби ще се увеличи от 49 на 97 за денонощие.
Египет очаква новият Суецки канал да увеличи приходите до 2023 г. на 15 млрд. долара годишно. И двата канала са държавна собственост. Финансирането на втория бе осигурено от вътрешни източници. Правителството пусна държавни облигации за 12-годишен заем, които бяха разграбени за осем дни. В купуването на акциите с ентусиазъм от прилив на патриотизъм масово се включиха и деца и младежи, разказа посланик Манал ел Шинауи.

На обектите се работеше денонощно. Мощно рамо на строителните компании дадоха инженерните части на египетската армия. Първата копка на проекта през август 2014 г. бе съпроводена от впечатляващ въздушен парад и оптимистични речи. Още тогава президентът Сиси нарече проекта "Велика мечта на Египет" и "Канал на разцвета", обещаващ на египетската нация икономически подем и увеличение на заетостта на работната ръка. Адмирал Мамиш посочи, че строежът на втория Суецки канал е "Мирна битка" за бъдещето на страната. "Като нашите предци преди 150 години, които построиха първия Суецки канал, така и ние сега построихме новия канал за нашите деца и внуци, а и за цялото човечество", каза адмиралът. А министърът на инвестициите Ашраф Салман посочи, че проектът връща Египет на картата на света след период на нестабилност през 2011-2013 г., когато в страната бяха сменени двама президенти - Хосни Мубарак и Мохамед Морси.

Критиците на сегашното управление в Египет смятат, че изразходваните за втория канал средства би трябвало да се насочат за подобряване на инфраструктурата на столицата Кайро и другите пренаселени големи египетски градове. Но според властите значението на втория канал, който е патриотичен проект, не се свежда само до парите. Редица публицисти в медиите подкрепят тази позиция.

Пробното изпитание на втория Суецки канал на 26 юли премина при изключителни мерки за сигурност, под контрола на бойни кораби и хеликоптери, защото на Синайския полуостров радикални ислямисти се опитват да създават бази и да предизвикат напрежение. Вероятно мерките за сигурност ще бъдат още по-големи на официалното откриване на 6 август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай