Ебола тръгнала от прилеп

Ебола тръгнала от прилеп | StandartNews.com

Сегашната епидемия от ебола е тръгнала от заразено месо от прилеп, ловуван като дивеч в Африка, пише британският в. "Индипендънт". През декември 2013 г. двегодишно дете от село в югоизточната част на Гвинея е станало първата жертва на епидемията, след като се е заразило с ебола от уловен от семейството му плодов прилеп, чието месо било използвано за храна. В Африка е широко разпространена търговията с месо от диви животни, включително различни видове маймуни и прилепи. Смята се, че тази търговия, особено хващането и убиването на заразени животни, е била в основата и на други епидемии от ебола в миналото.

Междувременно съмненията за ебола стигнаха до Швеция, след като в Стокхолм бе хоспитализиран мъж със симптоми на болестта.

Мъжът е пристигнал в неделя на международното летище в Стокхолм с полет от Близкия изток. По време на митническия контрол мъжът се е почувствал зле. Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл пък нареди в Пентагона да се формира специална група от 30 медици, които да помагат в случай на нужда на цивилния медицински персонал в страната. С формирането на групата е натоварен шефът на Северното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Чък Джейкъби. Екипът ще се състои от 20 медицински сестри с опит в обслужването на пациенти в тежко състояние, петима лекари по инфекциозни болести и петима инструктори по протоколите за предпазване от заразяване.

Испанската медсестра пребори болестта, обявиха край на епидемията в Нигерия

Испанската медицинска сестра Тереса Ромеро, която бе първият човек, заразен с ебола на територията на Европа, е оздравяла, съобщи Би Би Си. Тест е показал, че вече няма вирус в организма на медицинската работничка, която бе диагностицирана на 6 октомври. За официалното потвърждение, че Ромеро е здрава, е нужен още един тест.

Ромеро се зарази с вируса, докато лекуваше двама испански мисионери, разболели се в Африка. По-късно и двамата починаха. Самата тя вероятно се е заразила, след като е докоснала лицето си, докато сваляла защитния костюм, използван при лечението на болни от ебола. Ромеро е била лекувана с човешки серум, съдържащ антитела на хора, които вече са се излекували от вируса.

15 души, между които и съпругът на Ромеро, остават под наблюдение за симптоми на ебола, тъй като инкубационният период не е преминал. Засега обаче няма признаци някой от тях да се е разболял. Жертва на смъртоносната болест, без да се е заразило, обаче стана кучето на Ромеро Екскалибур. Домашният любимец бе екзекутиран превантивно заради опасения, че може да е носител на болестта. Приспиването на кучето предизвика бурни протести в Испания.

Междувременно Световната здравна организация обяви край на епидемията от ебола в Нигерия. Вирусът вече не се среща в страната. СЗО може да обяви край на разпространението на болестта, ако в продължение на два инкубационни периода по 21 дни не бъдат регистрирани нови случаи на заболяването. Последният такъв случай в Нигерия е регистриран на 5 септември. "Вирусът си е отишъл засега. Епидемията в Нигерия бе победена", обяви представителят на СЗО в Нигерия Руи Гама Вас. "Това е забележителен успех, който показва на света, че ебола може да бъде овладяна, но трябва да е ясно, че сме спечелили само една битка, а войната ще приключи, когато цяла Западна Африка се освободи от еболата", посочва той. Първият случай на ебола в Нигерия бе регистриран през юли. Осем души починаха от болестта в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай