Джихадистите взели $ 45 млн. от откупи

Джихадистите взели $ 45 млн. от откупи | StandartNews.com

Отвличанията вече са основната тактика на терористите за приходи

Групировката "Ислямска държава" е получила между 35 и 45 милиона долара от откупи тази година, заяви експерт от ООН, наблюдаващ санкциите срещу "Ал Кайда", цитиран от Асошиейтед прес. Близо 120 милиона долара са били платени на терористични групи за откупи между 2004 и 2012 г., посочи Йоцна Лалджи на среща на Контратерористичната комисия на ООН, посветена на отвличания от терористи за откуп. Тя изтъкна, че през последните години "Ал Кайда" и нейни съюзници са превърнали отвличанията в "сърцевината на тактиката на "Ал Кайда" за получаване на приходи".

Лалджи уточни, че "Ал Кайда" на Арабския полуостров е получила 20 милиона от откупи между 2011 и 2013 г., а "Ал Кайда в Ислямски Магреб" - 75 милиона през последните четири години. Миналата година излезе статистика за печалбите на морските пирати. Според доклад на Световната банка, Интерпол и Службата за борба с наркотиците и престъпността към ООН пиратите са получили над 330 милиона долара от откупи.

Парите са били получени в периода 2005-2012 година, но много малко от тях са отишли при фактическите извършители на нападенията. Според документа голяма част от приходите от пиратство отиват за финансиране на престъпни дейности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай