Джихадистите убиха 400 души в Палмира

Джихадистите убиха 400 души в Палмира | StandartNews.com

Каптагонът бил тайното оръжие на бойците от "Ислямска държава"

Терористичната групировка "Ислямска държава" е убила поне 400 души в древния сирийски град Палмира, повечето от тях жени и деца, съобщи местната държавна телевизия. Опозиционни активисти пишат в социалните мрежи, че улиците в града, който бе превзет от джихадистите в сряда, са пълни с трупове. Смята се, че избитите са били лоялни към правителството на сирийския президент Башар Асад.

В същото време френският в. "Експрес" пише, че каптагонът, освен че се използва от членовете на ИД, е и източник на доходоносен бизнес за джихадистите. Трафикът на наркотика позволява на групата да купува оръжия и да извършва военни операции. Под действието на малкото бяло хапче на основата на амфетамини и кафеин човек не изпитва никакви чувства.
Предписвано при хиперактивност, депресия и нарколепсия, от 1986 г. хапчето е включено в списъка на Световната здравна организация с психотропните субстанции. В началото на века производството му в Сирия и Турция отбелязало бум, а крайните потребители били страните от Персийския залив. Днес от препарата се възползват джихадистите.

"Дава ти енергия, започваш да се биеш неуморно. Можеш да вървиш безспир, не познаващ страха. Бойците го използват, за да останат будни, за да се контролират и за да подобрят сексуалния си живот", разказва трафикант на хапчетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай