Джихадистите с англоезичен батальон

Джихадистите с англоезичен батальон | StandartNews.com

"Ислямска държава" е сформирала нов батальон изцяло от англоговорещи джихадисти, които трябва да извършват терористични актове на Запад. Това твърди антиислямистка група в бастиона на джихадистите - сирийския град Ракка. Батальонът се казва "Ануар ал Аулаки", в чест на лидера на "Ал Кайда на Арабския полуостров", убит от американски дрон в Йемен през 2011 г.

Името му изплува наскоро, след като се разбра, че един от атентаторите срещу сатиричното издание "Шарли Ебдо" в Париж се е срещал с него, докато се е обучавал на джихад в Йемен. Информатори на антиислямската групировка, която пък се казва "Колят бавно Ракка", са съобщили, че след създаването на батальона чуждестранен екстремист е обявил: "Сега съм готов да се завърна в родния ми град и да извършва тази операция. Ще мога да занеса джихада в Европа".

Вчера Пентагонът съобщи, че "Ислямска държава" наброява между 20 000 и 30 000 бойци, а 6000 джихадисти са били убити в резултат на въздушните удари над Ирак и Сирия от миналото лято насам.

Топшпионин на САЩ хвърли оставка

Шефът на Националната секретна служба на ЦРУ се оттегля от поста, съобщи в. "Уолстрийт джърнал". Оставката на Франк Арчибалд се обяснява с няколкото сериозни скандала в агенцията, които продължават да се разрастват и да заплашват с нови оставки. Според "Дейли бист" името е известно едва от 2013 г. благодарение на изтекла информация в Twitter. За него се знае, че е служил в Пакистан и африкански държави, оглавявал е и работата на ЦРУ в Латинска Америка. АП пък посочва, че "навремето той е ръководил тайната операция, спомогнала за отстраняването от власт на сръбския президент Слободан Милошевич".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай