Джихадистите отвлякоха още 4 западни граждани (ОБЗОР)

Джихадистите отвлякоха още 4 западни граждани (ОБЗОР) | StandartNews.com

Италианки и датчанин пленени в Сирия, екстремистите държат 20 чужденци

Терористите от групировката "Ислямска държава" са похитили четирима чужденци в северния сирийски град Алепо, предаде ИТАР-ТАСС. Заложниците били откарани към североизточната провинция Ракка, която почти изцяло е под контрола на "Ислямска държава".

Според британския в. "Гардиън" отвлечените са две италианки, японец и датчанин. Имената им не се посочват.
С последните отвличания чужденците, заложници на "Ислямска държава", стават 20.

Италианският вестник "Република" припомня, че в края на юли в Алепо бяха похитени две италиански доброволки - Ванеса Марзулои и Грета Рамели, съответно на 21 и 20 години. Те са създателки на хуманитарна програма за подпомагане на сирийския народ, която е развивала в Алепо хуманитарна дейност в областта на здравеопазването и водоснабдяването. Жените бяха отвлечени в нощта на 31 юли срещу 1 август, припомня в. "Република". Тогава въоръжени мъже атакували къщата, в която живеели в Алепо. Досега се предполагаше, че нападателите са обикновени престъпници, а не терористи от "Ислямска държава".

В ръцете на джихадистите е и друг журналист - Стивън Сотлоф.

Британка иска да реже глави

Британка от Лондон се зарече да стане първата жена ислямист, която ще обезглави западен заложник в Сирия, писа в. "Дейли телеграф". Хадиджа Даре приветства екзекуцията на журналиста Джеймс Фоули, който беше убит от "Ислямска държава", в акаунта си в Туитър. "Искам да бъда първата британка, която ще убие американски или британски заложник", написа жената в социалната мрежа. Хадиджа Даре е на 22 години и е женена за швед. Двойката заминала за Сирия през 2012 г., за да се присъедини към ислямистите от ИД. Неотдавна Хадиджа Даре предизвика скандал, когато качи снимка на невръстното си дете с "Калашников".

13-годишно белгийче е най-младият терорист

13-годишно белгийче се смята за най-младия джихадист от "Ислямска държава", писа в. "Дейли мейл", който публикува снимка на момчето с вдигнат към небето пръст и с автомат в ръката. Юнес Абаауд от Белгия последвал своя брат на фронтовата линия в Сирия. Смята се, че той е част от десетината деца войници, идващи от Европа. Смята се, че роденият в Белгия Юнес е пристигнал в Сирия по-рано тази година заедно с 27-годишния си брат Абделхамид Абаауд.

Искали размяна за Лейди Ал Кайда

Известната като Лейди Ал Кайда терористка, която излежава присъда, е била в списъка с искания на джихадистите, които държали като заложник журналиста Джеймс Фоули, съобщи "Дейли мейл". Завършилата Масачузетския технологичен университет Аафия Сидикуи бе осъдена на 86 години затвор заради намерението й да извърши терористичен акт, вкл. заразяване на хора с ебола и използването на мръсна бомба. Администрацията на президента Барак Обама отказала изобщо да обмисля освобождаването на Лейди Ал Кайда, както и плащането на 132 млн. долара откуп, твърди в. "Ню Йорк Таймс". Междувременно британските спецслужби успяха да установят самоличността на екзекутора на Джеймс Фоули, писа "Сън". Спецслужбите са успели да установят кой стои зад прозвището Джон Бийтъл, който говори на характерния за жителите на Лондон диалект кокни, се казва в статията. Според изданието става въпрос за приел исляма млад британец, който заедно с група радикални ислямисти от лондонския квартал Тауър Хемлетс заминал преди известно време за Сирия. Британският лекар от Източен Лондон, Джахул Ислам, обвинен преди време в отвличане на западни журналисти в Сирия, може да се окаже ключът към идентифицирането на джихадиста, обезглавил Фоули. Възможно е той да е 21-годишният му брат Разул.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай