Джихадистите масово унищожават Палмира

Джихадистите масово унищожават Палмира | StandartNews.com

"Ислямска държава" засне видео, в което са видими опустошенията в древния град Палмира. Градът, разположен в централната сирийска провинция Хомс, бе превзет от групировката миналата сряда. Сега той е в развалини, а улиците са пусти. Международната общност имаше опасения, че джихадистите ще унищожат безценните храмове, гробници и колонади с 2000-годишна история.

Част от безценните постройки в южната част на града са напълно унищожени. Ислямистите вече унищожиха няколко града с голяма историческа стойност в Сирия и Ирак и въртят доходоносен бизнес с артефакти на черния пазар. Музеят и артефактите на Палмира вече пострадаха от разрушенията и плячкосванията при четиригодишната гражданска война в Сирия. Междувременно стана ясно, че "Ислямска държава" е екзекутирала най-малко 20 души в древноримския античен театър в Палмира, информира "Ал Джазира". Разстреляните са били обвинени, че се бият на страната на правителството. "ИД разстреля 20 души пред събрала се тълпа в римския театър по обвинения, че са на страната на сирийския режим.

ИД нарочно събра тълпа, пред която да извърши масовото убийство, за да покаже своята сила", съобщи правозащитникът Рами Абдел. "Използването на римския театър за това зверство доказва, че тези хора са срещу човечеството", добави Абдел. Вчера дойде и информацията, че командирът на таджикистанските полицейски спецчасти ОМОН, полковник Гурмурод Халимов, който загадъчно изчезна от републиката преди месец, се е появил в Сирия в редиците на джихадистите от "Ислямска държава". Това стана известно от негово видеообръщение, поместено в социалните мрежи и публикувано в редица медии, предаде ТАСС.

На видеокадрите добре се вижда командирът на ОМОН в мюсюлмански дрехи, заобиколен от група "съратници". На добър руски език Халимов обяснява решението си с недоволството от разпоредбите в таджикистанското МВР, забраняващи носенето на мюсюлманско облекло и извършването на ежедневните петкратни молитви. Той изразява недоволство също от състоянието на руско-таджикистанските и руско-американските отношения, макар че е преминал обучение в спецчастите на Русия и САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай