Джихадисти разрушиха статуя на 2000 г.

Джихадисти разрушиха статуя на 2000 г. | StandartNews.com

Джихадистката групировка "Ислямска държава" разруши древна статуя на лъв на около 2000 г. в Палмира, съобщи в. "Гардиън". "Лъвът на ал Лат е уникален паметник, висок около 3 метра и тежащ 15 тона", каза Мамуун Абделкарим, директор по антиките в Сирия. "Това е най-сериозното престъпление, извършено срещу културното наследство в Палмира", коментира директорът на антиките в Сирия Мамун Абделкарим.

Междувременно ИД пусна в интернет снимки, запечатали разрушаването на други древни статуи и артефакти в Палмира. На тях се вижда как ислямисти разбиват с чукове шест статуи, а голяма тълпа наблюдава. Фотографиите са съпроводени с цитат от пророка Мохамед: "Не оставяйте нито една статуя неразрушена и нито една могила неизравнена със земята".
"Джихадистите разграбват ценни предмети в промишлени количества от археологически обекти в Ирак и Сирия и ги продават на посредници", съобщи пък генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на среща с експерти в Лондон. Вече 1/5 от общо 10 000 световноизвестни обекта в Ирак са под контрола на ИД и масово се разграбват.

Пентагонът пък съобщи, че при въздушен удар на коалиционните сили в Сирия е убит Тарик бин Тахар ал Харзи, който помагал при набирането на средства и транспорта на оръжия и доброволци за ИД. Джихадистът е брат на друг екстремист, свързан с нападението над дипломатическата мисия на САЩ в Бенгази през 2012 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай