Джихадисти от ИД трошиха с чукове древни статуи (ОБЗОР)

Джихадисти от ИД трошиха с чукове древни статуи (ОБЗОР) | StandartNews.com

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно по искане на Ирина Бокова

Джихадисти с чукове разбиха артефакти от дълбока древност в завладения от тях град Мосул, провинция Ниневия, Северен Ирак. Потресаващ петминутен видеозапис, разпространен от т.нар. Ислямска държава, показва как група брадати мъже в изключително богатия на експонати от богатото културно минало на Ирак Музей на Мосул разбиват с големи чукове и бормашини големи статуи от древността. Показан е и мъж в черно облекло, който разрушава красива каменна статуя на асирийско божество - крилат бик от IХ век преди Новата ера.

Показаната на видео акцията на Ислямска държава е част от кампанията, в хода на която джихадистите вече унищожиха много безценни светини, включително мюсюлмански, обявявайки ги за ерес. Същевременно екстремистите продават за огромни печалби антики на черния пазар, за да финансират кървавата си кампания в региона. Учени археолози и историци на много места по света определят загубите на артефактите като "катастрофални". "Аргументът" на джихадистите пък е, че се "борят" срещу идолопоклонничеството, което било забранено от бога, на който си мислят, че служат.

"О, мюсюлмани, тези артефакти зад мен са идоли и богове, на които хората са се молили преди векове вместо на Аллах", казва мъж с брада пред камерата на фона на руини. "Нашият пророк ни нареди да махнем всички тези статуи, както последователите му са направили, когато са завладявали държави", добавя джихадистът.

Изстъпленията на екстремистите предизвикаха поредната бурна реакция на ЮНЕСКО в защита на историческите и културните ценности на Ирак и Сирия. ЮНЕСКО поиска спешна кризисна среща на Съвета за сигурност на ООН заради масовото унищожаване на древни артефакти от джихадисти в Ирак. "Тази атака е повече от културна трагедия, въпросът също е свързан със сигурността, тъй като подхранва екстремизма, сектантството и конфликта в Ирак", заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирана от АФП. Тя каза, че по тази причина е поискала да се свика незабавна среща за защита на културното наследство в Ирак като елемент от сигурността в страната". "Днес разговарях с Бан Ки-мун. Той изрази дълбоко възмущение от последните събития в Ирак, от унищожаването на културни ценности от ислямистите." Бан Ки Мун уверил Ирина Бокова, че в най-скоро време ще свика спешни консултации по проблема с членовете на Съвета за сигурност на ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай