Джихадисти искат $6,6 млн. за отвлечена американка

Джихадисти искат $6,6 млн. за отвлечена американка | StandartNews.com

Джихадистката групировка "Ислямска държава" поиска 6,6 милиона долара откуп за освобождаването на 26-годишна американка, отвлечена преди година в Сирия. Според Телевизия Ей Би Си гражданката на САЩ, чието име не се разкрива по искане на нейното семейство, е заминала за Сирия, за да участва в хуманитарна мисия.

Ако откупът не бъде платен, терористите заплашват да я убият. Ей Би Си твърди, че джихадистите искат и Вашингтон да освободи от затвора пакистанката Аафии Сидики. През 2010 г. Сидики бе осъдена на 86 години затвор за нападение срещу американски представители в Афганистан. Тя е заподозряна, че е свързана с терористичната групировка "Ал Кайда".

"Ислямска държава" държи като заложници четирима граждани на САЩ. Освен 26-годишната жена, в плен на терористите е и журналистът Стивън Сотлоф и друг американец, чието име не се разкрива. Четвъртият пленник- журналистът Джеймс Фоли - бе убит, а видеозапис с екзекуцията му бе разпространен в интернет миналата седмица.

US граждани и австралийци в редиците на джихадистите

Американец, сражавал се за "Ислямска държава", бил убит при боеве в Сирия, съобщи Белия дом. "Знаехме" за присъствието на американския гражданин Дъглас Макартър Маккейн и можем да потвърдим смъртта му", се казва в изявление на Съвета за национална сигурност. Според Ен Би Си и Си Ен Ен 33-годишният Маккейн бил убит през уикенда при сблъсък с друга бунтовническа организация. Същия ден били убити трима чуждестранни бойци, влели се в редиците на "Ислямска държава". Според Държавния департамент на САЩ в Сирия се бият около 12 000 джихадисти от 50 различни страни. Сред тях имало и "малък брой американци".

Шефът на австралийската служба за сигурност и разузнаване Дейвид Ъруин пък съобщи, че най-малко 15 граждани на страната са загинали в Ирак и Сирия, сражавайки се за джихадистите. Сред тях имало двама млади камикадзе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай