Дамаск и Москва подпукаха Алепо

Дамаск и Москва подпукаха Алепо | StandartNews.com

ООН търси алтернативни маршрути за доставка на хуманитарна помощ

Сирийски и руски бойни самолети извършват масирани въздушни удари срещу контролираните от бунтовниците райони в Алепо, след като Дамаск обяви началото на офанзива за превземането на кварталите, които им се изплъзват от 2012 г., съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Офанзивата започна в четвъртък вечерта, след като по-рано същия ден САЩ и Русия не успяха да реанимират договореното по-рано този месец примирие в Сирия.

Контролираните от опозиционните сили източни райони на Алепо бяха подложени на най-ожесточените от няколко месеца насам въздушни удари, които отнеха живота на 45 човека и погребаха надеждите за примирие, отбелязва Ройтерс. Според неправителствената организация Сирийският център за наблюдение на човешките права най-малко 30 въздушни рейда е имало през онази нощ и в петък сутринта.

ООН заяви вчера, че планира алтернативен маршрут за доставка на помощи в бунтовническите квартали на Алепо.

Междувременно конвой от 40 камиона с хуманитарна помощ остава блокиран в район, разположен между Турция и Сирия, предаде Франс прес. "Опитваме се всякак да измислим начин да проникнем в източния сектор от Алепо", заяви говорителят на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Йенс Лерке, цитиран от агенцията. Той нарече "трагично" положението на близо 250 000 души, живеещи в тази част от Алепо - вторият по големина град в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай