Брюксел готов да говори за буферна зона в Сирия

Брюксел готов да говори за буферна зона в Сирия | StandartNews.com

Ердоган иска облекчаване на визовия режим с ЕС

ЕС е готов да обсъди обособяването на буферна зона в Сирия по границата с Турция, но Анкара трябва да бъде готова да действа срещу бежанската криза. Това заяви председателят на ЕС Доналд Туск след срещата си с турския президент Реджеп Тайп Ердоган в Брюксел. Само преди ден "Франкфуртер алгемайне цайтунг" съобщи, че Анкара и Брюксел са се договорили за план срещу бежанската криза, предвиждащ изграждането на шест нови лагера в Турция за 2 млн. бежанци. Туск днес подчерта, че веднага трябва да се сложи край на положението със стотиците хиляди прииждащи през Турция към Европа мигранти, предаде БТА. По думите на Туск ЕС не може да се справи сам с бежанските потоци и се нуждае от турската подкрепа. Той съобщи, че при разговора със своя гост е настоял за спазването на съществуващите договорености, включително на споразумението за реадмисия.

Ердоган от своя страна отново подчерта, че страната му полага усилия да се справи с притока на сирийски бежанци и призова Европа да сподели тежестта на кризата. Той представи план от три точки за дълготрайно решение, сред които обявяването на буферна зона, както и зони, забранени за полети.

"Продължаваме да поддържаме политиката на отворените врати, никога не сме изпращали в други държави дошлите в Турция бежанци", каза Ердоган. Той се срещна и с шефа на ЕП Мартин Шулц, който след разговора съобщи, че Турция иска облекчаването на визовия режим с ЕС. Междувременно ЕК отложи оповестяването на годишния си доклад за напредъка на Турция заради бежанската криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай