Британка в шок: Майка ми е Мама Шабаб

Британка в шок: Майка ми е Мама Шабаб | StandartNews.com

Британска гражданка призна шока си, когато разбрала, че майка й е влиятелна джихадистка, която помага на атентатори самоубийци. Екстремистката била известна като Мама Шабаб.

Амал Фара е родена в Сомалия, но на 15-годишна възраст се мести във Великобритания със семейството си. Майка й Фадума Джама се превърнала в стриктен мюсюлманин, докато Амал растяла. Преди пет години Амал зарязва исляма и къса всички връзки със семейството си. През 2012 година полицията разкрива,, че майка й се е превърнала в ключов член на Ал Шабаб.

Амал Фара била стъписана, когато полицията дошла и почукала на вратата й, за да я информира че Фадума Джама е станала един от основните членове на групировката Ал Шабаб, крилото на сомалийските джихадисти, които стоят зад клането в мола Уестгейт в Найроби.

Майка на две деца, Амал Фара трябвало да прекъсне контакта си със семейството си, следващо строго исляма, преди пет години. От страх за живота си, тя сменила телефонния си номер, името си и заличила всички следи за местонахождението си.

"Мъжът и жената, които дойдоха, за да ми разкажат за майка ми, бяха от анти-терористичните служби. Беше съкрушително", Амал Фара описва как е разбрала.

Мама Шабаб всъщност ръководи убежище за атентатори самоубийци, както и за западни бойци, подсилили екстремистката ислямска организация.

От полицията казали на Фара да провери за дейността на майка си в Google, за да разбере защо Фадума Джама има неприятности.

"Отидох на работа и чак тогава успях да пусна търсене в мрежата. Видях всички онези снимки на хора, ранени от атентатите. Четейки какво е сторила майка ми, се почувствах толкова сама. Нямаше как да се обърна към колегите и да им кажа - хей, знаете ли какво, майка ми е издирван терорист. Не можеш да повярвам в какво се е забъркала. Плаках без да мога да спра дни наред след това", откровена е Амал Фара.

Три години след онзи "разбиващ ден" през юли 2012 година, Амал Фара признава пред Sunday People: "Страдах за нея. Това сложи край на всичките ми романтични надежди, че някой ден нещата с майка ми може да се оправят."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай