Британец обезглавил американския журналист в Сирия

Британец обезглавил американския журналист в Сирия | StandartNews.com

Джихадистът с акцент от предградията на Лондон отмъщавал на Обама за ударите в Ирак

Мъж с британски акцент и член на джихадистката организация "Ислямска държава" обезглави американския журналист на свободна практика Джеймс Фоули, който изчезна в Сирия през 2012 г. Записът от зверското убийство бе публикувано в интернет и предизвика световен гняв.

Видеото е озаглавено "Послание към Америка" и в него се твърди, че екзекуцията е в отговор на американските бомбардировки над Северен Ирак, където "Ислямска държава" контролира обширни територии. 40-годишният Фоули е облечен в оранжеви дрехи, подобни на тези на затворниците в Гуантанамо. Същите носеше и бизнесменът от САЩ Никълъс Бърг, който бе отвлечен в Ирак през 2004 г., и чиято екзекуция от джихадисти също беше записана и пусната в интернет. Във видеото Фоули изрича очевидно написано от джихадистите послание: "Призовавам всички мои другари, роднини и близки да въстанат срещу моите истински убийци - правителството на САЩ. Всичко, което се случи с мен, е резултат от самодоволството и престъпните намерения на САЩ". След това, преди да пререже гърлото на Фоули, стоящият до него мъж с черни дрехи обявява, че "Ислямска държава" държи и друг американски журналист - Стивън Сотлоф. "Животът на този американски гражданин зависи от твоите следващи решения, Обама", казва във видеото мъжът с британски акцент. Сотлоф от сп. "Тайм" изчезна през август 2013 г. в Либия.

Видеозаписът най-вероятно е автентичен и по всичко личи, че убиецът е британец, съобщи пред Би Би Си външният министър на кралството Филип Хамънд. "Това е чудовищно видео, доказващо поредното престъпление на "Ислямска държава". Както личи, журналистът изглежда е бил екзекутиран от британец, но за окончателен извод е необходима допълнителна проверка. Отдавна вече предупреждаваме, че на сирийска територия, а сега и в Ирак, има голям брой британци. Тъкмо затова всички сегашни събития в тези страни пряко застрашават и нас самите, защото терористите, събрали боен опит, може да се върнат у дома, във Великобритания", отбеляза министърът. Британски медии изтъкнаха, че на видеозаписа убиецът на Фоули говори с акцент, характерен за предградията на Лондон. Според Би Би Си властите в САЩ са потвърдили, че във видеозаписа наистина е заснето убийството на Фоули. Майката на журналиста Даян излезе с изявление: "Никога не сме се гордеели повече с Джим, колкото сега. Той даде живота си, за да разкаже на света за страданията на сирийския народ". От името на цялото си семейство тя моли похитителите да запазят живота на останалите заложници. "Както и Джим, те не са виновни за нищо. Те не контролират политиката на американското правителство към Ирак, Сирия или някоя друга част на света", добавя тя.

Камерън спешно прекъсна отпуската

Британският премиер Дейвид Камерън спешно прекъсна летния си отпуск и се завърна в Лондон, съобщиха от канцеларията му. Причината е обезглавяването на американския журналист.

"Ако е вярно, бруталното убийство на Джеймс Фоули е шокиращо и отвратително", заявиха от Даунинг стрийт. Според съобщението, Камерън ще се срещне с външния министър и с висши служители от вътрешното и външното министерство и от правителствени агенции, за да обсъдят "положението в Ирак и Сирия и заплахата от терористите от "Ислямска държава". В неделя Камерън обяви членовете на организацията за пряка заплаха за Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай