Брахими подаде оставка като пратеник на ООН в Сирия

Брахими подаде оставка като пратеник на ООН в Сирия | StandartNews.com

Ню Йорк. Специалният пратеник на ООН и на Арабската лига в Сирия Лахдар Брахими обяви, че оттегля от поста си.

Брахими обяви своята оставка, като заяви, че това е до голяма степен от чувство на неудовлетвореност от плановете на сирийския президент Башар ал-Асад да се проведат избори през юни.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, в съвместна пресконференция с Брахими в Ню Йорк във вторник, заяви, че решението ще бъде в сила от 31 май.

"С дълбоко съжаление реших да приема искането на Брахими да напусне поста си на 31 май 2014 г.", заяви Бан. Той уточни, че наследникът на Брахими все още не е избран. "Дайте ми време, за да намеря подходящия човек", заяви той.

Брахими заяви, че е "много тъжен, че напуска поста си и Сирия в толкова лошо положение", а Бан разкритикува остро двата лагера в страната, правителството и въоръжената опозиция, за това, че не успяха да сложат край на конфликта.

"Искам от тях веднага да помислят още веднъж за бъдещето си, това е тяхната страна, тяхното бъдеще", посочи генералният секретар на ООН. Той допълни, че световната организация е готова да помогне, но призна: "не можахме да постигнем напредък към политическо решение" на конфликта в Сирия.

"Мислех, че ще можем да го направим, но заради разделението не постигнахме никакъв напредък за три години", заяви Бан. Той изрази уважение към дипломатическите усилия на Брахими, особено за организирането на преговорите в Женева, и към "голямото му търпение и постоянство" въпреки "почти невъзможната" мисия.

На 17 август 2012 г. алжирският дипломат беше назначен за международен посредник в конфликта в Сирия, поемайки поста от Кофи Анан, който не успя да наложи примирие между режима и бунтовниците.

80-годишният опитен дипломат успя да организира безпрецедентна среща между режима и опозицията в началото на годината в Женева, но въпреки решителността му преговорите се провалиха след два кръга. Самият Брахими заяви, че не очаква истински резултат от преговорите, организирани под натиска на САЩ и подкрепени от опозицията и руснаците, които са съюзници на режима.

Той каза още, че предстоящите президентски избори в Сирия, планирани за 3 юни, ще погребат дипломатическите му усилия. Преизбиране на Башар Асад ще разубеди опозицията да се върне на масата за преговори, обясни Брахими.

Дипломатът стана известен през 1989 г., когато допринесе за споразумение от Таеф, сложило край на 15-годишната гражданска война в Ливан. Специален пратеник на ООН в различни горещи точки от света, той ръководи мисията на световната организация в Южна Африка по време на изборите през 1994 г., довели на власт Нелсън Мандела, след което беше пратеник в Йемен в разгара на гражданската война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай