Бомба в редакцията на турско списание

Бомба в редакцията на турско списание | StandartNews.com

Взрив избухна в сградата на списание "Адъмлар" в Истанбул, съобщиха местните медии. Един журналист е загинал, трима са ранени. "Адъмлар" е печатен орган на радикалната религиозна организация "Фронт на ислямските завоеватели на Великия изток", за която се твърди, че подкрепя джихадистите от "Ислямска държава".

В момента на взрива в сградата са били сътрудниците на списанието, които подготвяли новия брой. Единият от тях - коментаторът Юнсал Уз, е загинал, а трима други са ранени. Между тях е и главният редактор. Пострадалите са настанени в болница, без опасност за живота. Експлозията е нанесла щети на сградата.

Първоначалната версия бе, че взривът е бил предизвикан от изтичане на газ. От дирекцията по газозахранване обаче съобщиха, че в сградата не е имало газова инсталация. Полицията работи по версията, че взривът е причинен от бомба, избухнала при отварянето на вратата. Сградата на списанието се намира в квартал "Кяътхане", близо до Шишли. Полицията е отцепила мястото.

Организацията "Фронт на ислямските завоеватели на Великия изток" е създадена в Турция през 1984 г. от Салих Изет Идрис и е в списъка на терористичните организации. Тя се бори за създаването на национална ислямска държава и бе много активна през 90-те г. Нейни членове поставиха бомба близо до българската екзархия в Шишли, която своевременно бе открита, оскверняваха немюсюлмански гробища, извършваха атентати срещу магазини и заведения, предлагащи алкохол, и предприеха редица неуспешни покушения срещу турски политици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай