"Боко Харам" застреля 8 избиратели в Нигерия

"Боко Харам" застреля 8 избиратели в Нигерия | StandartNews.com

Терористи от джихадистката групировка "Боко Харам" осъществиха 2 смъртоносни нападения срещу избиратели в Североизточна Нигерия. Убити са 8 души, съобщават местни полицейски източници, цитирани от Ройтерс. Днес в страната се проведоха президентски избори.

Едната от атаките е извършена в Нгалда, щата Йобе, а другата - в село, населено от етноса Фулани в щата Гомбе. И при двете въоръжени мъже са открили огън срещу избиратели, които отивали да гласуват. От опозиционния Обединен прогресивен конгрес по-късно съобщиха, че един от убитите е техен кандидат.

Президентът Гудлък Джонатан - кандидат за втори мандат, и съпругата му едва успяха да се регистрират за гласуване. Това стана след поредица откази на системата за регистрация на избирателите с биометрични карти, която се използва за първи път в Нигерия. Държавният глава и съпругата му Пейшънс чакаха 50 мин в изборната секция на родното му село Отуоке в южния щат Байелса, но четците на биометрични карти отказваха да ги идентифицират. Двамата успяха да гласуват чак след като напуснаха секцията и после се върнаха за нов опит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай