Без жени зад волана в Саудитска Арабия

Без жени зад волана в Саудитска Арабия | StandartNews.com

Саудитска Арабия все още не позволява на жените да бъдат шофьори. Това е единствената страна в света, в която сексистката забрана все още е валидна. Макар там темата да е актуална, обществото все още не е готово забраната да падне. 

30-годишният владетел - принц Мохамед бин Салман ал Сауд, обяви, че общността все още не е убедена за позволяването на дамите да сядат зад волана. Според него това не е въпрос на религия, а на културни норми. 

Все пак принц бин Салман е давал заявка в предишни свои медийни изявления, че подкрепя увеличаване на правата, които имат жените в Саудитска Арабия. "Вярваме, че жените имат права в исляма, с които тепърва предстои да се сдобият", коментира владетелят, цитиран от Independent. 

"Жената не свикнала да работи. Тя има нужда от повече време да свикне с идеята за работа", заяви бин Салман, запитан защо в държавата му изкючително малко представителки на нежния пол са част от пазара на труда. 

"Огромен процент от жените у нас са свикнали с това да си стоят вкъщи. За тях е неписъщо да са работещи жени. Промяната ще отнеме време", обясни владетелят. Той увери, че подкрепя да има повече работещи жени, защото така страната ще бъде по-продуктивна, а и това ще реши донякъде проблема с увеличаването на населението. 

В момента жените в Саудитска Арабия са лишени от редица възможности, които са съвсем стандартни за дамите по света - например да отворят собствена банкова сметка или да напуснат дома си без придружител - и то обезателно мъж от семейството. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай