Асад и Русия с мощно настъпление

Асад и Русия с мощно настъпление | StandartNews.com

Сирийската армия е започнала "голяма офанзива", за да си върне контрола над градове и села, заяви началникът на генералния щаб, цитиран от държавните медии. Операцията има за цел да "освободи зоните, пострадали от действията на терористите", каза генерал-лейтенант Али Абдулах Аюб. По-рано днес базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права съобщи, че проправителствената армия и съюзническите й милиции са започнали офанзива срещу сирийските бунтовници в низината Габ в западната част на страната, предаде Ройтерс. Бунтовниците успяха да изтласкат армията на Асад в областта през юли, с което заплашиха да изземат контрола над жизненоважния за режима крайбрежен регион. Рами Абдулрахман, директор на обсерваторията, обясни пред Ройтерс, че сирийската армия използва ракети тип земя-земя срещу контролирани от бунтовници региони, докато в същото време руски самолети ги бомбардират отгоре. По думите на Абдулрахман силите на Асад не са нанесли значителни поражения. "13 души от сирийската армия са загинали. Данните за жертвите сред бунтовниците засега са за 7 души, но броят им със сигурност е по-голям", уточни той.

Низината Габ граничи с планинска верига. Там живеят основно алауити - сектата, към която принадлежи и Башар Асад. Съюз от опозиционни групи заедно с близкия до "Ал Кайда" "Фронт ан Нусра" успя да прогони оттам сирийската армия през юли. Операцията на войските на Асад, подкрепяни от руските ВКС, е първата им съвместна акция срещу сирийските бунтовници в близките до провинция Хама райони.

Миналата нощ авиацията на Русия извършила 22 бойни полета и унищожила 27 обекта на "Ислямска държава" в Сирия. Това съобщи пред журналисти официалният представител на военното министерство генерал-майор Игор Конашенко, цитиран от Интерфакс. Самолетите са атакували укрепления на терористите в провинция Хомс и напълно са разрушили фортификационни съоръжения, използвайки бункерни бомби.

Руските самолети Су-34, които атакуват обекти на ИД в Сирия, са оборудвани за мрежоцентрични операции - могат да си разменят координати на целите, без да ангажират наземните командни пунктове. Това заяви военнодипломатически източник от Москва за ТАСС. Мрежоцентричната война, както гласи доктрината й, разработена през 90-те в САЩ, предполага победата да се постигне чрез информационно надмощие над противника. Предпоставка за него е подразделенията, отделните бойни машини и бойците да бъдат свързани в обща информационна мрежа. В използваните в Сирия Су-34 са монтирани комплекси за комуникации и управление ТКС-2М. С него един бомбардировач може да изпраща на самолетите от ударната група данни за координатите на целта, които автоматично се изобразяват на електронните карти на другите машини, без да участват наземните командни пунктове. Така всички самолети в групата "научават" координатите на обекта, който трябва да бъде унищожен.

Ердоган: Имаме алтернатива на руския газ

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди Москва, че Анкара може да възложи строежа на първата си АЕЦ на друга държава и да спре да купува природен газ от Русия, съобщи в. "Дейли сабах". "Ние сме основният купувач на руски газ. Оттеглянето ни би било голяма загуба за Русия. Ако трябва, Турция може да получава газ и от много други източници. Но не е необходимо това да се случва. Русия е наш много важен търговски партньор, затова към този въпрос трябва да се подходи с повишено внимание", каза Ердоган. Изявлението на президента идва, след като руски самолети на два пъти влязоха в турското въздушно пространство през уикенда.
"Що се отнася до операцията на руските ВВС в Сирия, нашите действия, в подкрепа на запазването на реда в Сирия, допринасят за гарантирането на сигурността в региона, който се намира на границата с Турция", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Москва изненада разузнаването на САЩ

Високопоставени конгресмени в САЩ ще проучат възможните пропуски в работата на американското разузнаване, събирало информация за руското военно присъствие в Сирия. Ще се търси отговор на въпроса защо американските спецслужби са "останали изненадани" в началото на операцията на руската авиация в Сирия, предаде Ройтерс. Конгресмените са притеснени, че "разузнаването на САЩ се е забавило с оценката на намеренията на Русия" в Сирия.
САЩ не са съгласни да си сътрудничат с Русия при водената от коалицията им война срещу "Ислямска държава", заяви пък американският военен министър Аштън Картър. Той добави, че решението на Вашингтон е продиктувано от това, че Русия продължава да следва грешна стратегия в Сирия. "Те удрят цели, които не са на джихадистите. Това е фундаментална грешка", коментира още шефът на Пентагона.

НАТО увеличава на 40 000 силите за бързо реагиране

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви днес, че силите на НАТО за бързо реагиране имат готовност за разгръщане "на юг" към Турция, Сирия и Ирак. "Имаме всичко необходимо да направим силите за бързо реагиране по-способни и по-бързи, тяхната численост ще бъде до 40 000 души", обяви Столтенберг, след заседанието на Съвета на НАТО на равнище министри на отбраната. Той поясни, че тези сили ще могат да се разгръщат навсякъде и в много кратки срокове, за да задържат или да отговорят на агресия. Столтенберг уточни, че алиансът няма намерение да пристъпи към използване им. Шефът на НАТО съобщи също, министрите на отбраната от пакта са дали зелена светлина за пълния план за готовност.
От изявлението му стана ясно, че НАТО има готовност да изпрати войски в Турция за защита от всяка опасност, идваща от юг. Той отбеляза още, че руските ВВС, нанасящи удари по опозиционни на режима на Башар Асад военни части са "причина за безпокойство".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай