Арести за родители, отказали ваксина срещу детски паралич

Арести за родители, отказали ваксина срещу детски паралич | StandartNews.com

Стотици родители са арестувани от пакистанските власти за това, че са отказали да ваксинират децата си срещу полиомиелит (детски паралич), съобщи "Ал Джазира". Талибаните и ислямски духовници убеждават родителите да отказват имунизацията, тъй като "подривала ислямските ценности" и по този начин пречат за изкореняването на осакатяващата болест. 

"Нямаше друг начин. Провели сме толкова много информационни кампании за родителите и за цялото общество, че няма опасност от ваксините, но без полза", каза Первез Камал, здравен директор в северозападния регион Хибер-Пахтунхуа. 

Миналата година в Пакистан са регистрирани 306 случая на полиомиелит. В световен мащаб те са 359 - т.е. само 53 от случаите са извън Пакистан, по данни на Глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита. 

Издадени са заповеди за арест на над 1000 родители, които имат "хронични" откази да ваксинират децата си, досега са задържани 471, съобщиха от полицията в Пешавар. 

Полиомиелитът е вирусно заболяване, което причинява парализа (оттам и названието "детски паралич"). Той засяга главно децата под 5-годишна възраст и преди откриването на ваксината е убивал или осакатявал хиляди деца всяка година. През последните 25 години благодарение на активните кампании за ваксинация в световен мащаб заболеваемостта е спаднала с 99% (по данни на Световната здравна организация) и светът бе близо до изкореняването на полиомиелита по подобие на едрата шарка. 

Болестта се завръща в Пакистан, след като талибаните, които целят да вземат властта в страната, започнаха да атакуват здравни работници, извършващи ваксинациите. 64 души са убити при нападения над ваксинационни медицински екипи и техните охранители от 2012 г. насам, когато талибаните забраниха ваксините в контролираните от тях региони. 

Някои пакистанци са против ваксините, тъй като вярват, че те са част от заговор на Запада да направи децата им стерилни. Близо 60 000 деца са пропуснали ваксинацията от началото на годината поради отказ на родителите. 

Поради модата на отказване на ваксиниране на здрави деца и на запад, болестта може да се разпространи и в страните, които от години нямат нито един регистриран случай. Вирусът може да пътува чрез неваксинирани мигранти от Пакистан и другите места, където болестта все още се среща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай