Апокалипсис сега: 1000 бежанци се давят за 24 часа

Апокалипсис сега: 1000 бежанци се давят за 24 часа | StandartNews.com

Оцелял: Деца и жени загинаха като плъхове в клетка

Дървен кораб се блъсна в скалите край Родос, два други плавателни съда бедстват

Близо хиляда бежанци, предимно от Африка, се удавиха за едно денонощие в опита си да достигнат до Европа. Това накара европейските лидери да заговорят за "геноцид" в Средиземно море.

В неделя рибарски кораб се обърна недалеч от бреговете на Либия и загинаха стотици хора. Първоначално бе съобщено, че на плавателния съд са се намирали 750 човека, но днес стана ясно, че всъщност са пътували 950 души. От тях до днес бе ясно, че са спасени едва 28 души. Според историци, това е една от най-големите морски трагедии след Втората световна война. Ден след страшната драма Международната организация по миграция (IOM) съобщи, че е получила сигнал за бедствие от лодка с 300 души на борда, която по-късно потъна в Средиземно море, предаде Би Би Си. Според говорител на организацията са загинали най-малко 20 души. Малтийският флот съобщи пред британската медия, че има много нови инциденти край Либия, като спасителните операции се координират от италианския флот. Според италианския премиер Матео Ренци на гумена лодка край бреговете на Либия бедстват 100-150 души. На друг, по-голям плавателен съд, пък имало около 300 бежанци, уточни Ренци.

Поредното съобщение за инцидент с нелегални имигранти в Средиземно море дойде и от Гърция, където малък дървен кораб се блъсна в скалите на остров Родос. Гръцките власти твърдят, че корабът е тръгнал от Турция, но данните за пътниците и жертвите са противоречиви. Според бреговата охрана на борда е имало поне 83 души, докато местни медии съобщават за близо 150. Източници посочват, че са загинали поне трима души, сред които и 6-годишно дете. Според други удавилите се в прибоя са 15.

В същото време оцелял разкри пред италианската агенция Анса подробности за инцидента в неделя. По първоначални данни на борда на кораба, плаващ от Либия до Италия, е имало около 700 души. Оцелелият мъж от Бангладеш обаче заяви пред следствието на италианския град Катания (о-в Сицилия), че плавателният съд е превозвал около 950 души, след които близо 50 деца и 200 жени. 32-годишният оцелял твърди, че рибарският кораб потеглил от пристанище на около 50 км от Триполи. На борда му имало граждани на Алжир, Египет, Сомалия, Нигерия, Сенегал, Мали, Замия, Бангладеш и Гана. Корабът потънал, когато хората се втурнали на едната му страна, за да привлекат вниманието на търговски плавателен съд. "Повечето хора бяха затворени в трюма. Удавиха се като плъхове в клетка", казва оцелелият. "Аз и други се спасихме, защото бяхме на палубата. Останалите загинаха, защото трафикантите ги бяха заключили в трюма", добави мъжът от Бангладеш, който в момента е в болница.

По последни данни, спасителите са успели да открият телата на 24-ма загинали, включително едно дете. В издирването на оцелели участват 18 кораба, 7 от които на италианските ВМС, 5 риболовни катера и няколко хеликоптера.

Очевидци: Тела на деца изплуват от водата

Спасители и очевидци на трагичните инциденти край Лампедуза и Родос разказват как детски тела са изплували край останките на двата кораба в Средиземно море. В интернет се появиха и ужасяващи снимки, на които се вижда как спасител вади тялото на детето, което загина край бреговете на гръцкия остров Родос. Не са известни нито името, нито полът, нито годините на невръстната жертва, както и дали семейството му е сред оцелелите при инцидента.

Спасител от италианска брегова охрана разказва за мъчителния момент, в който е трябвало да извади безжизненото тяло на малко момче - една от 900-те жертви край Лампедуза. "Ние се приближихме с гумената лодка, а в сърцето си се молех да е жив, но надеждата умря скоро след това", разказва спасителят. "Беше малко чернокожо момче, някъде около десетгодишно. Държах го в ръцете, сякаш е мой син", допълва служителят на бреговата охрана.

Друг спасител разказва за едно от първите тела, които са извадили на 15-годишно момче, лежащо по лице в локва от масло. "Вече откриваме само масло и отломки", добавя спасителят.

Евакуираха 200 души от ферибот

Близо 200 пътници бяха евакуирани от бедстващ ферибот в района на пролива Дарданели, Западна Турция, съобщи "Хюриет дейли нюз". Турската брегова охрана спасила 198 души от ферибота 14 часа след като той заседнал в плитчините край егейския остров Гьокчеада заради силните ветрове. На борда на плавателния съд е имало 11-членен екипаж. Пътниците на борда, сред които и 31 деца, нямат наранявания. Турски информационни агенции разпространиха и снимки от ферибота, на които се вижда как пътниците чакат във ферибота със спасителни жилетки, като някои от тях крещят от страх, че ще се удавят. На борда има и 39 превозни средства. Морските власти са решили да евакуират пътниците и екипажа след неуспешни опити да освободят ферибота с влекачи. Започнало е разследване за изясняване на причините за инцидента.

ИД праща 500 000 мигранти към Европа

"Ислямска държава" възнамерява да използва "психологическо оръжие", като изпрати към Европа 500 000 мигранти. Това пише "Дейли мейл", напомняйки злокобната прокоба на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, че ако той бъде свален от власт, Средиземноморието ще се превърне в море на хаоса. Британският ежедневник се позовава на публикувани в Италия по-рано през годината записи на телефонни разговори, в които се говори за намерението на ИД да превърне имигрантите в "психологическо оръжие" срещу Запада, ако негови сили се намесят срещу джихадистите в Либия. Властите в Италия се опасяват, че ако миграцията се засили, в европейските градове може да има бунтове.

ЕС ще праща бойни кораби край Либия

ЕС обмисля дали да изпрати бойни кораби до брега на Либия за борба с контрабандата на петрол и оръжия, гласи документ на Брюксел, цитиран от Ройтерс. Но има опасения, че подобно действие може да засили потока на мигранти, отправящи се в морето с надежда да бъдат спасени и отведени в Европа. В документа се посочва, че спасяването на по-голям брой хора може да стане стимул за трафикантите, които може да започнат да изпращат повече мигранти с несигурни плавателни съдове. Военноморската мисия е един от вариантите, предложени от експерти на ЕС, за подкрепа на евентуално правителство на националното единство в Либия. Дипломати от ЕС обаче заявиха, че в близко бъдеще не е вероятно да бъде организирана подобна мисия.

Бизнесът на трафикантите процъфтява

Трафиканти на хора казват, че решението на ЕС да спре издирвателните и спасителни операция в Средиземно море не е възпрял потока от мигранти, стремящи се да достигнат Европа, пише в. "Дейли мейл". Международната операция "Маре Нострум" бе прекратена в края на 2014 г., въпреки че чрез нея бяха спасени десетки хиляди хора, посочва вестникът. Шефовете на ЕС смятаха, че стъпката ще спре мигрантите и контрабандистите да предприемат опасното пътуване, защото ще мислят, че шансът да бъдат спасени е по-малък. Но трафикант на име Ахмед казал пред в. "Гардиън", че бизнесът продължава да се развива. Някои трафиканти печелели по 7000 евро на курс с мигранти.

ЕК: Проблемът идва от Либия и Сирия

В основата на проблема с мигрантите са кризите в Сирия и Либия, заяви говорител на ЕК по повод последните случаи на удавени бежанци в Средиземно море. "Необходими са общи усилия, общ европейски отговор, подкрепян от всички в ЕС, това е общ проблем", допълни говорителят по повод критиките, че ЕС не е подкрепил продължаването на италианската военноморска операция "Маре нострум" за спасяването на бедстващи мигранти в Средиземноморието. В отговор на въпрос той отбеляза, че според председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер настоящото положение не може да продължава така. "Важни са едновременно усилията на ЕС вътре в общността, но и справянето с проблема в сърцевината му", добави говорителят. Така той отговори на въпроса защо в днешното си изявление комисията призовава за решаването на проблема чрез предприемането на мерки към родните страни на мигрантите.

Eвропа трябва да погледне истината в очите
Дойче Веле

Стотици изгубиха живота си край Лампедуза. Европа трябва най-после да погледне в очите истината за своята бежанска политика. Какво още трябва да се случи, за да промени ЕС миграционната си и бежанска политика? Колко още жертви са нужни, за да се задействат европейските политици? Колко още погубен живот трябва да бъде оплакан с ужас и официални съболезнования, та Брюксел най-после да реагира?

Тъкмо силно задлъжнялата Италия показа как Европа би трябвало да реагира на подобни трагедии: след катастрофата край Лампедуза през октомври 2013-а страната стартира спасителната мисия "Маре нострум", издирвайки и спасявайки корабокрушенци, закъсали на път от Северна Африка към обетованата земя Европа. Чрез тази мисия Италия вероятно е спасила от удавяне стотици хиляди бежанци, само че другите европейски държави не пожелаха да поемат поне част от разноските, възлизащи на 108 милиона евро годишно. На мястото на "Маре нострум" се появи операция "Тритон" на Европейската агенция за граничен контрол "Фронтекс".

След новата ужасна трагедия в Средиземно море не желаем да слушаме повече постоянните съболезнователни излияния на европейски политици! Който не иска да участва в мисии като "Маре нострум", защото те му се виждат твърде скъпи, би трябвало да е поне малко честен и да признае, че животът на бежанците от Еритрея, Етиопия и Сирия не струва нищо за него.

Възможните искания към една нова мигрантска политика на ЕС всъщност отдавна са ясни:

Първо - в краткосрочна перспектива - спасителните акции трябва да обхващат цялото Средиземноморие и да се финансират от всички държави членки на ЕС. Второ - в средносрочна перспектива - европейската миграционна политика трябва да бъде реформирана. Наред с правото на политическо убежище заради преследване и в защита на бежанци от региони на военни конфликти като Сирия, трябва да се признава и правото на убежище по бедност.

И трето - в дългосрочна перспектива - ЕС трябва да отдели по-голямо внимание на причините за миграцията. Време е за действие. Стига вече приказки и лицемерен плач!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай