Американско оръжие за кюрдите е попаднало у ислямистите

Коалицията извърши нова серия въздушни атаки над "Ислямска държава"

Американско оръжие за кюрдите е попаднало у ислямистите | StandartNews.com

$400 млн. са похарчили САЩ от началото на кампанията

Багдад. Американско оръжие, спуснато по въздуха в помощ на кюрдите в борбата срещу групировката „Ислямска държава" в Сирия, може да се намира в ръцете на джихадистите, съобщиха американските медии. Това призна представителят на Пентагона Джон Кърби с думите: „Това не е извън сферата на невъзможното, следим ситуацията и в момента не знаем". Централното командване на въоръжените сили на САЩ по-рано потвърди, че военно транспортен самолет на САЩ е пуснал оръжие, боеприпаси и медикаменти за защитниците на сирийския град Кобани на границата с Турция. Същото оръжие се е появило във видео, качено от "Ислямска държава" в Youtube.

Американски военни извършиха четири нови въздушни удара срещу позиции на "Ислямска държава" в Сирия и участваха в още три атаки в Ирак заедно със страни партньори от антиджихадистката коалиция.

До този момент САЩ са похарчили  над 400 милиона долара за военната кампания в Сирия и Ирак.

Американски медии съобщават, че на летището във Франкфурт са задържани три момичета от Колорадо. Те се опитали да се присъединят към бойците на "Ислямска държава" в Сирия. Тинейджърките откраднали пари от родителите си и заминали за Германия, но там били задържани от ФБР.

ООН обяви, че над йезидите се извършва геноцид

ООН оценява действията на екстремистите от групировката „Ислямска държава" срещу йезидите в Ирак като геноцид. Това съобщи помощник-генералният секретар на ООН по правата на човека Иван Шимонович, цитиран от Ройтерс. „Фактите сочат, че действията на „Ислямска държава" срещу йезидите в Ирак може да са геноцид", заяви Шимонович.

Канада повиши нивото на терористична заплаха

Канада повиши нивото на терористична опасност от „ниско" до „средно" заради намеренията на екстремисти да извърнат атентати в страни, участващи в международната коалиция за борба срещу групировката „Ислямска държава" в Близкия изток, предаде Ройтерс. По думите на представител на министерството на обществената сигурност и гражданска отбрана на Канада, повишаването на нивото на терористична опасност не е свързано с конкретна заплаха. По думите му, това решение означава, че разузнавателната служба на страната разполага със сведения, че „лице или група лица на територията на Канада или извън нейните предели възнамеряват и имат възможност да извършат терористичен акт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай