83 загинаха в поредната атака в Сирия

83 загинаха в поредната атака в Сирия | StandartNews.com

Бейрут. Сирийски военни хеликоптери са пуснали варели с експлозиви над северния град Алепо в неделя, предаде Ройтерс, с което броят на жертвите достигна най-малко 83 души в най-новия епизод от кампанията на правителството срещу бунтовниците, която мнозина смятат за военно престъпление.

Общо 65 от убитите са цивилни граждани, а десет - джихадисти от Фронта "Ан Нусра", твърди базираната във Великобритания неправителствена организация Сирийски център за наблюдения на човешките права, цитирана от АФП.

Част от телата е невъзможно да бъдат идентифицирани. Нападението на правителствените сили става ден след приключването на първия кръг от мирните преговори между режима и опозицията в Женева.

Според държавната сирийска агенция САНА правителствената армия е започнала офанзива срещу завзетите от въстаниците в Алепо квартали, която се наблюдава от самия министър на отбраната, генерал Фахад Ясим ал Фрейдж.

От Сирийския център за наблюдение на човешките права съобщиха още, че бойци на Ал Кайда са убили командира на съперническа ислямистка бригада при двоен взрив на коли бомби в Алепо, в резултат на който са загинали 26 души, предава АП.

Извършител на атентата е свързаната с Ал Кайда групировка "Ислямска държава в Ирак и Левант" (ИДИЛ), а убитият командир е от въстаническите бригади "Ал Таухид". Коалиция от въстанически групи от седмици се сражава с ИДИЛ в Северна Сирия, след като ислямистката групировка се опита да наложи влиянието си в областта чрез терор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай