5 африкански страни се обединяват със сила срещу "Боко Харам"

5 африкански страни се обединяват със сила срещу "Боко Харам" | StandartNews.com

Адис Абеба. Африканският съюз призова за създаването на регионална сила от 7 500 военнослужещи от 5 страни, която да се противопостави на набиращата сила групировка „Боко Харам", съобщи "Ал Джазира".

Главният комисионер на Африканския съюз Нкосазана Дламини-Зума направи изявление в петък, след като "Боко Харам" засили трансграничните си атаки в последните седмици, завземайки все по-големи територии в Нигерия и нападайки съседни страни като Камерун и Чад. 

"Ужасяващите престъпления на „Боко Харам", тяхната неописуема жестокост, тотално незачитане на човешкия живот и безпричинно разрушаване на собствеността са неописуеми. Аз съм силно загрижена от това, че ситуацията излиза извън контрол, вследствие на терористичната дейност на „Боко Харам", включително ескалацията на насилието в момента. Продължаващите нападения в Североизточна Нигерия, както и увеличаването на интензивността на атаките около езерото Чад, в протежение на границите с Чад и Камерун създават опасността от дестабилизиране на региона, с дълготрайни последици за сигурността и в хуманитарен план", заяви председателят на Африканския съюз Нкосазана Дламини-Зума.

Бунтът на крайните ислямисти от "Боко Харам" се превърна в регионална криза. Четирите пряко засегнати страни - Нигерия, Нигер, Чад и Камерун, заедно с Бенин, се договарят за засилване на сътрудничество и за създаване на мултинационална съвместна бойна сила. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай