58 страни поискаха съд за военните престъпления в Сирия

58 страни поискаха съд за военните престъпления в Сирия | StandartNews.com

Ню Йорк. 58 страни подкрепиха френското предложение за сезиране на Международния наказателен съд във връзка с извършените по време на войната в Сирия престъпления, предаде AFP.

От името на 58 държави швейцарският посланик в ООН Пол Сегер заяви, че страните подкрепят категорично френската инициатива.

Той поиска от Съвета за сигурност на ООН да одобри френската резолюция. Сегер се обърна и към страните членки на организацията с призива да подкрепят инициативата.

Междувременно, мониторингов доклад на базираната във Великобритания про-опозиционна Сирийска обсерватория за човешките права обяви, че загиналите по време на военния конфликт в Сирия са 162 000 души. Освен тях още хиляди други са безследно изчезнали в рамките на тригодишната гражданска война.

Според доклада по-голяма част от загиналите са от страната на армията на президента Башар ал Асад. Над 62 000 души са загиналите от силите на правителството плюс ливанци от "Хизбула" и други чуждестранни шиитски бойци. В същото време повече от 42 000 души са жертвите от страната на бунтовниците, в това число и бойци от близкия до "Ал Кайда" фронт "Ал Нусра", както и дезертирали войници от армията на Асад.

Загиналите цивилни граждани са 54 000, а други 3000 жертви остават без изяснена самоличност. Според Сирийската обсерватория за човешките права обаче тези числа може да не са съвсем точни, тъй като и двете страни на конфликта са заявили по-малки числа от реалните.

Обсерваторията предполага, че най-вероятно броят на загиналите е с около 70 000 по-висок и може да достигне до 230 000. В това число не са включени задържаните от правителството и безследно изчезналите, чиято съдба остава неясна.

По-рано този месец и вторият посредник на ООН и Арабската лига за Сирия - Лахдар Брахими, заяви, че ще напусне поста в края на май, след като не успя да обедини международната общност за справяне с конфликта. Срещата за Сирия в Женева преди няколко месеца също не можа да постигне решение за продължаващата гражданска война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай