10 катастрофи на Airbus 320

10 катастрофи на Airbus 320 | StandartNews.com

Египетският самолет на EgyptAir, който се разби във водите на Средиземно море е десетият разбил се самолет Airbus 320 от 1988 година насам.

Самолетът на EgyptAir, изпълняващ полет MS804 изчезна от екраните на радарите при полета си от Париж до Кайро в малките часове на нощта в четвъртък. На борда му е имало общо 66 души - пътници и екипаж, а тяхната съдба към момента все още е неизвестна.

Според статистиката в последните 28 години общо десет Airbus 320 са претърпели подобни инциденти - пет по време на полет и пет по време на приземяване, пише руският life.ru.

По време на полет

На 26-ти юни 1988 година по време на авиошоу във Франция, се разбива самолет Airbus A320 на Air France. Самолетът е трябвало да извърши демонстрация на ниска надморска височина, като по този начин за първи път да представи пред обществеността новия модел A320. По време на полета на самолета, в критично ниска височина и пред стотици хора летателната машина пада в гората в края на пистата. В резултат на катастрофата загиват трима пътници, а повече от 50 са били със сериозни наранявания.

На 28-ми декември 2014 година самолет Airbus A320 на индонезийската компания AirAsia рухва в Яванско море близо до остров Калимантан. На борда е имало седемчленен екипаж и 155 пътници, всички от тях са загинали. Разследването е установило, че по време на полета самолетът се е сблъскал с неблагоприятни метеорологични условия - бури и силни пориви на вятъра. 

На 24-ти март 2015 година самолет Airbus 320 на фирмата Germanwings се разби в планина в южната част на Франция. На борда на самолета е имало 144 пътници и шестчленен екипажа, никой от тях не е оцелял. Разследването, базирано на записи от черната кутия е показало, че вторият пилот умишлено е провокирал разпадането. Когато командирът е излезал от кабината, той се е заключил вътре и е разбил самолета.

На 31-ви октомври 2015 година руски пътнически самолет Airbus 320 на авиокомпанията "Kogalymavia" по маршрут "Шарм ел-Шейх - Санкт Петербург", се разбива на 100 километра от Ел-Ариш в Египет. На борда е имало 217 пътници и седем членове на екипажа. Всички хора са загинали, а официалната причина за катастрофата е терористичен акт.

При приземяване

На 14-ти февруари 1990 година по време на кацане на летището в индийския град Мадурай се разбива Airbus 320 на индийската авиокомпания Indian Airlines. От 146 души на борда, 91 са загинали, а другите са с тежки наранявания. Причината за катастрофата е пилотска грешка.

На 20-ти януари 1992 година малко преди кацане на летището в Страсбург се разбива самолет на френската авиокомпания Enter Air. От 96-те души на борда, 87 са загинали. Причината за инцидента е в действията на екипажа и по-конкретно в неправилно зададените параметри на автопилота.

На 23-ти август 2000 година самолет Airbus A320 на авиокомпания Gulf Air пада в Персийския залив край бреговете на Бахрейн. Самолетът, на път от Кайро до Манама, се разбива в морето по време на летене. Всичките 135 пътници и осемчленен екипаж на борда са загинали.

В нощта 2-3 май през 2006 г. Airbus 320 на авиокомпанията "Armavia", извършващ полет по маршрута "Ереван - Сочи" се разбива във водите на Черно море. Загиват 105 пътници и осемчленен екипаж. Официалната причина за трагедията е човешка грешка от страна на екипажа.

На 17-ти юли 2007 година в Сао Пауло, Бразилия по време на кацане на мокра писта се разбива Airbus A320 на авиокомпанията TAM Airlines. Полетът е бил по линията Порто Алегре - Сао Пауло. Самолетът се плъзга извън пистата и се разбива в склад за гориво, а в последствие избухва в пламъци. Всичките 199 души на борда са загинали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай