Сините поискаха повече пари за бежанците у нас

Сините поискаха повече пари за бежанците у нас | StandartNews.com

Брюксел. ЕС да покаже повече солидарност в отпускането на средства към държавите, които са най-засегнати от бежанския натиск. За това апелира eвродепутатът на Синьо единство и Реформаторския блок Надежда Нейнски по време на дебата в ЕП преди гласуването на Резолюцията за мерките за справяне с потока от сирийски бежанци.

Тези средства са нужни не само за изграждане на нови бежански центрове, но и за опазване на границата и задържане на бежанците близко до техните родни места, обясни Нейнски. Тя предупреди, че промененото европейско законодателство не работи достатъчно ефективно.

Нейнски призова всички страни-членки да изразят готовност да приемат бежанци солидарно със страните, които са подложени на най-пряк емиграционен натиск, каквато е България. „Интеграционният капацитет на държавите е различен, за страни като България той е особено нисък. Това създава сериозен риск от радикализация на обществото и призиви дори за затваряне на границата", предупреди Нейнски.

"България не е член на Шенген, заради което бежанците остават трайно на наша територия. Това крие потенциални рискове за нашата национална сигурност", каза още Нейнски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай