06:40 ч.

15.01.16

3 мин.

1531

1

0
Журналистът сепаратист

Премиер на поставтономията и на пренезависимостта. Буквално така се самоопредели новоизбраният в неделя за ръководител на регионалното правителство (Generalitat) на испанската автономна област Каталуня - Карлес Пучдемон. Кандидатурата на 53-годишния бивш журналист, номиниран лично от досегашния каталунски премиер Артур Мас, бе подкрепена от 70 депутати в 135-местния парламент. В първата реч след утвърждаването му на поста новият каталунски премиер даде ясно да се разбере - никакво отстъпване от пътната карта, изработена от Мас за отделянето на Каталуня като независима държава. Целта е това да се случи до 18 месеца. В последния момент в неделя Мас обяви, че се отказва от нов мандат, за да може да се състави правителство от сепаратистките формации, които искат да работят за независимост на областта. Той предложи Пучдемон за поста, тъй като "Кандидатура за народно единство" отказа да подкрепи досегашния премиер за нов мандат. Ако не бе постигнато съгласие за нов премиер на областта до 11 януари, след произведените на 27 септември регионални парламентарни избори щяха автоматично да се свика нов вот. Така Пучдемон бе одобрен след изключително кратък дебат и буквално 5 часа преди полунощ на 10 срещу 11 януари. Светкавичен ход, който остави дори Пучдемон неподготвен. "Не съм си и представял, че днес ще съм тук в такава ситуация", бяха първите му думи пред каталунските депутати, с които се извини, че не е подготвил обръщение. Но компенсира с обещанието, че програмата на правителството, което ще състави, е същата като на Мас - независимост. За която ще има тежката задача да преговаря както с властта в Мадрид, така и с европейските институции.


Утвърждаването му на поста изненада дори неговите родители. "Научихме от съобщение в Туитър", каза пред в. "Ел Паис" 88-годишният му баща в Амер, селище от 2300 жители в община Жирона - каталунски град, на който Пучдемон е бил кмет. Новият премиер е второ дете от семейство от общо 8 деца и е специализиран в отразяване на общински въпроси журналист. В медийните среди е известен като Пучди. Вълнува се от тази материя от 16-годишен, никога не е ламтял за постове и власт. Едва през 2006 г. става депутат в регионалния парламент на Каталуния. Създава Каталунската информационна агенция, която се гордее, че още през 1999 г. журналистите й използват мултимедия и работят на лаптопи - нещо, което не е никак обичайно за времето си в гилдията. Пътува много из Европа и написва книгата "Cata...que?" ("Ката...какво?"), в която описва Каталуня пред чужденците. Създава издателството Cat Ediciones, а след това и каталунския вестник на английски език Catalonia Today, който излиза и днес. Само че сега се управлява от съпругата му и майка на двете му дъщери, румънката Марсела Топор. Двамата се запознават, когато тя пристига в Каталуня за участие в театрален фестивал за аматьори. Приятелите му го описват като "тръгващ в галоп кон и запъващ като магаре на мост", с големи идеи, които бързо изоставя в името на нови още по-големи. Както и като "нервен, неспокоен, все едно има трън в задния си джоб", и "човек с малко приятели, но всичките верни". Като кмет на Жирона прави всичко възможно да приобщи още общини, за да стане градът голям административен център и е запомнен с обсебващи инициативи да привлече част от снимките на "Игра на тронове" именно в Жирона. Съседите му твърдят, че е толкова амбициозен, че няма да се спре пред нищо да реализира това, което е наумил.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:01 · 16.01.2016
6ТЕ 9ДАТ ХУ9 ТА 6ТЕ СЕ УРИГВАТ СТО ГОДИНИ СЛЕД ТОВА.ВСИ4КО ТОВА Е ПАРИПЕ ЗА ДА СИ ПРИКРИВАТ КАЖБИТЕ НА МИЛИАРДИТЕ,КОИТО ИЗНЕСОХА БА6ТИТЕ ИМ ПО РАЗНИ ОФ6ОРНИ МЕСТА.КАТО ГИ БЛОКИРА ИСПНИ9 НА КОГО И КАК 6ТЕ ПРОДАВАТ ПРЕСКЪПИТЕ СИ ЛЕКАРСТВА И КОЛИ.6ТЕ ФАЛИРАТ КАКТО ГЪРCИ9,НО НА Т9Х И ЕВРОПА Н9МА ДА СИ МРЪДНЕ ПРЪСТА ДА ИМ ПОМАГА.ВСИ4КО ТОВА Е ПЛАТЕН МЕЖДУНАРОДЕН СЪБОТАХ.ПОНЕХЕ НЕ УСП9ХА ДА РАЗБИ9Т ИСПАНИ9 ПО ВРЕМЕТО НА ФРАНКО,СЕГА ТЪРС9Т РЕВАН6 И 6ТЕ СИ ГО НАМЕР9Т.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент