Жената зад Янис Варуфакис

Жената зад Янис Варуфакис | StandartNews.com

Уникален анализ на лудостта, обхванала гръцките и чужди медии, заради бившия финансов министър Янис Варуфакис и съпругата му Данаи Страту, публикува списание Politico, цитирано от grreporter.info

Тяхната внезапна популярност обаче има и отрицателни последици върху живота им, тъй като са станали обект и на груби подигравки. Статията започва с неотдавнашния инцидент в атинския квартал Ексархия, при който Данаи Страту застана пред мъжа си Янис Варуфакис, за да го предпази от нападение на анархисти.

"Данаи Страту не за първи път спасява мъжа си, а и вероятно няма да е и за последен, тъй като тази привидно неподхождаща си двойка, съюз между политик с леви убеждения и жена от една от най-старите богати фамилии в Гърция, се оказва една от най-интересните в Европа. Тази двойка излезе на международната сцена благодарение на гръцката криза. Още от предизборния период Варуфакис бе се превърнал в духовната сила на СИРИЗА. Но възходът на семейството е прекъснат и вероятно ще се преобърне. Усещането е, че Варуфакис е изолиран след сложните отношения, които разви с кредиторите на страната. Бляскавият им lifestyle предизвика презрение чрез публикации в печата, докато стана ясно, че Данаи Страту има финансови и вероятно и юридически проблеми», се посочва в статията.

Как се запознават

Янис Варуфакис и Данаи Страту се запознават преди десет години. Бившата съпруга на Варуфакис - Маргарита Пулу, се завръща в Австралия заедно с дъщеря им Ксения, оставяйки го в истински шок, както пише той самият в своя блог. Няколко месеца по-късно Варуфакис е „спасен", когато среща художничката Данаи Страту по време на частно събитие. Това е любов от пръв поглед.

Георгиос Кримбас, колега на Варуфакис от Атинския университет, си спомня: "От момента, в който се срещнаха, човек можеше да види, че ще се съберат". Това е втори брак и за двамата. Първият съпруг на Данаи Страту е Георгиос Момфератос, фирмен консултант, кандидат за депутат от Нова демокрация и син на издателя на вестник „Апогевматини" Никос Момфератос, убит от терористичната групировка „17-и ноември".

Тяхната идеология

И Данаи Страту и Янис Варуфакис не споделят дясноцентристки убеждения. При едно от първите си пътувания в чужбина като двойка посещават редица „проблемни" места като Косово, Белфаст, Етиопия, Палестина, Кипър, Кашмир и границата между САЩ и Мексико. Резултатът е едно произведение на изкуството, арт инсталация с наименованието «CUT-7, разделителни линии», създадена от Данаи Страту, а Варуфакис пише редица политико-икономически текстове. Георгиос Кримбас споделя: "Те са много близо до живота, любовта и работата"..

Различни среди

Дядото на Данаи Страту е съосновател на компанията „Пирайки Патрайки". Данаи е средната дъщеря сред пет сестри и едно от любимите деца на баща си Федонас, а майка ѝ Елени Потага-Страту е една от уважаваните художнички в Гърция.

От друга страна Янис Варуфакис е син на Георгиос Варуфакис, симпатизиращ на комунизма, лежал в затвора през 1945-1949, по време на гражданската война, а по-късно заемал ръководен пост в гръцката стоманена компания „Халивургики". Варуфакис не крие, че основно му е повлиял Карл Маркс.

Елитът

Двойката е гръцки пример за „ляво шампанско": той прибавя щипка марксизъм към икономическите теории, тя превръща в изкуство социалните аспекти. Заедно те посрещат богати фамилии и прочути гръцки художници в дома на Данаи Страту в Егина. След Втората световна война, когато гръцките интелектуалци се омесват с комунистическата съпротива срещу нацистите, в страната се установява една интересна ситуация, при която дори в рамките на едно семейство съжителстват богати консерватори и марксисти.

Писателят журналист Такис Теодоропулос отбелязва: "Семейството на Данаи Страту има една много мощна основа – добрите стари пари. Само че гръцкото общество е подвижно, с много промени в социалните прослойки, настъпващи в рамките на едно поколение». Идеологическите разлики между Варуфакис и семейството на Данаи е сериозна пречка за техните отношения, но те решават да поемат своя път, като Страту заявява, че е напълно съгласна с позициите и убежденията на съпруга си.

Черните кутии

През 2010 те основават заедно творческата платформа, наречена «Vital Spaces», включваща творбата на Данаи Страту "Време е да отворим черните кутии". Става дума за арт инсталация, която се състои от 100 черни кутии, вдъхновена от записващите устройства, използвани при разследване на самолетните катастрофи.
Варуфакис написва есе, посветено на творбата, като подчертава връзката между изкуството и световната икономическа криза – "супер черните кутии на социалната власт"», както посочва той.

На фона на кризата

Динамиката на тяхната връзка се променя с настъпването на гръцката икономическа криза. Варуфакис казва, че преди 2009 е един обикновен преподавател по финанси, който пише апокрифни книги за малцина, но кризата го превръща в звезда в Гърция. Той оспорва стандартното схващане, че за хаоса е виновна само Гърция. Неговият блог добива широка популярност. При завръщането си в Гърция той побеждава на изборите със СИРИЗА, а куп жени, които го следват навсякъде.

Поп звезда

Един от министрите в еврозоната казва, че при първите срещи с Варуфакис разбрал, че Янис се приемал като поп звезда. Няколко месеца по-късно Варуфакис е яростно критикуван от колегите си финансови министри заради помпозната му реторика и необичайния му стил на обличане. Продължението е известно: премиерът Алексис Ципрас ограничава неговите компетенции, макар че в интервю за германския седмичник Die Zeit бившият вече финансов министър твърди, че той задава тона.

Публикацията в списание Politico отбелязва, че шоуто на Варуфакис-Страту е задължително за гръцкото правителство, но и за самата двойка. Гърците искат да бъде постигнато споразумение, а подкрепата за тактиката на Варуфакис е намаляла, макар и да остава висока в социологическите проучвания.

Paris Match

Прелюдията към погрешните стъпки на двойката е фотосесията за "Paris Match", предизвикала буря от реакции. Такис Теодоропулос споделя:"«В Гърция е лесно да станеш звезда и мисля, че и двамата извлякоха полза от това. Проблемът е, че в Гърция е необходима скромност, а те не бяха най-добрия пример за това"». И подигравките не закъсняха, а се оказа и че Данаи Страту дължи данъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай