Жан Клод Юнкер: Гърция е отговорен народ, нека го покаже

Жан Клод Юнкер: Гърция е отговорен народ, нека го покаже  | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, заяви на днешната пресконференция, че Гърция трябва да поеме отговорност и да докаже, че е отговорен народ.

„Обичам Гърция. Нека се подкрепят предложенията, без значение какъв ще бъде въпросът. Гръцкият народ е достоен народ, нека гръцкият народ докаже своята отговорност", посочи Юнкер.

В Гърция трябва да се разбере, че един отрицателен отговор може да има унищожителен ефект, без значение как бъде формулиран и поставен въпроса за референдума на членството на Гърция в Еврозоната, това каза на Юнкер. А по повод оставянето на Гърция Европа, той заяви, че тъй като Древна Елада е в Европа, това означава, че и Гърция е в Европа.

Той каза също, че по време на 20-часовото заседание за ситуацията в Гърция, са били изненадани от странното решение от гръцка страна да прекъснат заседанието и да се оттеглят.

„Аз не обвинявам г-н Ципрас, това е неговото право – но това поведение ме озадачи. Г-н Ципрас опитва да защити своята кауза, това е негово право", коментира Юнкер, като допълни :

„Разбирам решенията на гръцкото правителство, моят екип и всички останали вложихме всички усилия да се приеме споразумението", това заяви по повод гласуваното доверие към това правителство.

На въпрос, свързан с апела на Юнкер за подкрепа на референдума за членство в Еврозоната, Юнкер бе категоричен: „Бих желал ясно да подчертая следното в Гърция всеки трябва да разбере, че един отрицателен отговор може да има опостушително въздействие, без значение как ще бъде поставен и формулиран въпроса. Ние ще трябва да приемем резултатите от този референдум, но ако отговорът е не, е ясно, че Гърция се дистанцира от Европа и Еврозоната".

Той каза още, че средният човек, който работи и се труди, той иска да се труди в Европа.

„Искам още веднъж да апелирам към гръцкия народ да остане в Европейския съюз". „Дадохме възможности на гръцкото правителство, които не са били давани до сега. В тези преговори участваха политици на високо равнище, за нас това бе наистина огромен шанс за Гърция. Трябва да приемем резултатите от референдума в Гърция, но ако отговорът е не, независимо как е формулиран въпросът, е ясно, че Гърция се дистанцира от Еврозоната", допълни Юнкер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай