Заваляха исканията към Гугъл да трие нежелани линкове

Заваляха исканията към Гугъл да трие нежелани линкове | StandartNews.com

След като на 13 май Съдът на ЕС задължи търсачката Гугъл да "скрие остаряла информация" за испански гражданин, публикувана преди 15 г. във вестник, с мотива, че хората имат "правото да бъдат забравени", заваляха искания към компанията за премахване на нежелана информация и линковете към нея, съобщава в. Индипендънт. 

Търсачките да отстраняват информация, определена като "неадекватна, невярна или която вече не е вярна" или в противен случай да заплащат глоба, гласи съдебното решение, което предизвика силни противоречиви реакции сред обществото и бизнеса.

Така педофили, политици, замесени в скандали, и доктори с негативни препоръки вече са се възползвали от възможността да настояват за изтриване на въпросните материали. Този казус препраща отново към вечния спор за свободата на словото и правото на поверителност на личните данни.

Представители на най-мащабната търсачка споделят, че още не е ясно как ще се справят с очаквания наплив от искания за отстраняване на линкове и вероятно гигантът ще трябва да създаде "армия от експерти по отстраняването" на нежелана информация във всяка от 28-те страни членки.

От Гугъл предстои да уточнят и дали ще трябва само да премахват линковете или ще трябва и да преценяват, доколко са основателни исканията, посочват още източницитe.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай