Затварят Лувъра заради потопа

Затварят Лувъра заради потопа | StandartNews.com

Наводненията взеха четири жертви в Германия и една във Франция

Властите в Париж затвориха линия на метрото заради повишаващото се ниво на р. Сена, а персоналът на Лувъра е уведомен, че музеят може също да хлопне кепенци, съобщи Би Би Си. Много региони на Франция и Германия бяха наводнени в последните дни заради чудовищните порои.

Високоскоростната линия RER C във френската столица бе затворена в 16 ч. местно време днес. В имейл от директора на Лувър Жан-Люк Мартинес се говори за "много голяма вероятност да се наложи да затворим музея и да поискаме помощ от доброволци днес". В 4 департамента на Франция е обявено бедствено положение.

Четирима души загинаха в Южна Германия и един в централната част на Франция заради потопа. Засегната бе и Северна Австрия. Водолази проникнаха в залята от вода жилищна сграда в 10-хилядния баварски град Зимбах ам Ин и откриха 3 тела в една стая. Не е известен полът и възрастта на жертвите. В съседната община Юлбах пък бе намерено тялото на жена. Улиците в много градове в региона са залети от 1 м вода.

Коли, дървета и мебели бяха отнесени от течението, а много хора бяха принудени да се покатерят по покривите на сградите, за да бъдат евакуирани с хеликоптери. В 2 баварски окръга на границата с Австрия - Ротал-Ин и Пасау, бе обявено бедствено положение, придошлите води заляха пътища и мостове. Без ток са 9000 домакинства.

Около 50 деца пренощуваха в училището си в град Трифтен, защото сградата бе блокирана от придошли води. Според баварските власти, щетите от потопа надхвърлят 10 млн. евро.

Във Франция са евакуирани над 5500 души, местните твърдят, че това са най-силните валежи от 50 г. В някои градове водата по улицата достига 2 м. Полицията в департамента Сен-е-Марн откри удавена 86-годишна жена.

Близо 10 000 домакинства са без ток в департаментите Лоаре, Сен-е-Марн и Ивелин. Хората напускат къщите си с лодки. Училищата в най-засегнатите райони са затворени, до края на седмицата се очакват още валежи. Червен код бе обявен в северната и централната част на Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай