Засилват охраната на църкви в Европа

Засилват охраната на църкви в Европа | StandartNews.com

Прокурорът на Париж Франсоа Молен, който се занимава със случаите на тероризъм в страната, официално обяви, че единият от убийците на свещеника е 19-годишният Адел Кермиш. Тийнейджърът 2 пъти бил арестуван през 2015 г. в опит да стигне до Сирия, за да се присъедини към ИД. Кармиш бил задържан до март, след това бил освободен, поставили му електронна гривна за проследяване и му било позволено да напуска дома си само за няколко часа на ден. Вторият убиец още не е разпознат.

Властите във Франция и Великобритания започват да засилват охраната на църкви и храмове, след атаката в Нормандия онзи ден. Същото обмислят да сторят и в други страни в Западна Европа. Както се знае, във вторник двама джихадисти нахлуха в църква в град Сент Етиен дю Рувре, взеха заложници и прерязаха гърлото на 84-годишния отец Жах Хемел. Малко след това бяха ликвидирани от полицията. Отговорност за атаката пое "Ислямска държава".
Днес френският президент Франсоа Оланд се срещна с водачите на римокатолиците, православните, мюсюлманите и евреите. Те призоваха властите да засилят охраната пред религиозните храмове. "Дълбоко желаем нашите места за молитва да бъдат обект на по-голяма охрана", каза лидерът на мюсюлманите във Франция Далил Бубакьор. Архиепископът на Париж кардинал Андре Вен-Троа пък призова католиците да "преодолеят омразата в сърцата си" и да не "се въвличат в играта" на "Ислямска държава", която "иска да настрои децата на едно и също семейство едни срещу други".
Вътрешното министерство на Великобритания пък отпусна 2,4 млн. паунда за подсилване на сигурността на църквите, въпреки че няма конкретна заплаха за христианската общност в страната. Ведомството също така разпространи специални съвети относно мерките за сигурност към 47-те хиляди църкви на Острова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай