Западът пренебрегна клетвата на Ердоган

Западът пренебрегна клетвата на Ердоган | StandartNews.com

Анкара. С внушителна церемония пред представители на 75 страни Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като първия пряко избран президент на Турция.

"Като президент се заклевам, че ще защитавам независимостта на държавата, единството й и ще съм верен на светските принципи на конституцията", произнесе Ердоган.

Клетвата бе последвана от топовни салюти, съобщи ДПА. Сред присъстващите бе и българският президент Росен Плевнелиев, както и още 18 президенти, 14 премиери, четирима председатели на парламенти, както и много министри от различни страни, включително арменският външен министър Едуард Налбандян. САЩ пратиха само търговския аташе в посолството им в Анкара, докато Русия бе представена от външния министър Сергей Лавров, но според Би Би Си и ЕФЕ бе забележимо отсъствието на западни лидери от най-висок ранг.

Ердоган е първият турски президент, избран пряко от народа, и затова церемонията, на която той положи клетва, се различава от всички досега. Първо Ердоган трябваше да положи президентска клетва във Великото национално събрание на Турция, където председателят на парламента Джемил Чичек му връчва президентските пълномощия за следващите пет години. После Ердоган поднесе венец на мавзолея на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк. След това церемонията се пренесе в президентската резиденция в Чанкая, където Ердоган и съпругата му Емине трябваше да бъдат посрещнати от гвардейци. Ердоган и Гюл се очакваше да направят заедно преглед на почетната рота. След това Гюл официално да предаде президентските пълномощия на Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай