Юнкер: Турция няма да е в ЕС поне още 10 години

Юнкер: Турция няма да е в ЕС поне още 10 години | StandartNews.com

Турция не е подготвена за членство в Европейския съюз. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за германския вестник „Ханделсблат".

Той изрази надежда, че е възможно да се постигне споразумение с властите в Анкара за преодоляване на мигрантската криза.
Въпреки това обаче Юнкер не смята, че е възможно южната съседка на България да стане еврочленка в бъдещите 10 години.

"Турция в момента не е готова за присъединяване. Мисля, че това няма да се случи в следващите 10 години", убеден е председателят на ЕК.

Преговорите на Турция за членство в ЕС продължават вече повече от 10 години - те стартираха през 2005 г. Европейският съюз и Турция временно се съгласиха да ускорят преговорите за членство и либерализация на визовия режим, ако в замяна Анкара помогне на Европа в борбата с миграционната криза.

"През следващите дни ние ще сключим обвързващо споразумение с Турция, което вече подготвихме на миналата среща", припомни Юнкер. Той обаче се определи като „предпазлив оптимист" за сделката. Европейските лидери се събират днес за нова среща на върха в Брюксел, на която се очаква да бъде официализирано споразумението с Анкара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай