Юнкер към Фараж: Какво правиш още в ЕП?

Юнкер към Фараж:  Какво правиш още в ЕП? | StandartNews.com

Преговори с Великобритания ще има само след молбата за напускане на ЕС, каза председателят на ЕК

Лидерът на британските националисти Найджъл Фараж от UKIP попадна под „ударите" на председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на извънредната сесия на Европейския парламент, след референдума за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

„Ние трябва да изясним своята позиция. Аз обаче все още съм тъжен, защото не съм робот, сив бюрократ или технократ. Аз съм европеец и имам правото да кажа, че съжалявам за избора на британците. Не можем да си позволим дълъг период на несигурност. Не може да има тайни преговори.", заяви Юнкер. При думите му се чуха аплодисменти от британския националист Найджъл Фараж, който беше основна фигура в призивите за излизане на Великобритания от ЕС. Това предизвика и гневната реакция на Юнкер. Той прекъсна речта си и се обърна към Фараж: „Това е последният път в който вие аплодирате тук. Аз дори съм, че вие сте тук. Вие се борихте за излизане, британците гласуваха за излизане. Защо сте тук".

Юнкер призова Великобритания възможно най-бързо да „изясни своята позиция" по излизането си от ЕС. Пред Европейския парламент той заяви, че Великобритания и ЕС остават приятели, но е нужна позиция за избягването на несигурност.

Юнкер призова премиера Дейвид Камерън бързо да изясни кога Великобритания възнамерява да напусне ЕС, като поясни, че не може да има преговори за бъдещите контакти с Лондон пред официално подаване на молба за напускане, предаде AFP.

„Ще видя премиера по-късно днес и ще поиска да изясни ситуацията възможно най-бързо. Ние неможем да стоим в период на продължителна неопределеност. Без оповестяване няма преговори", каза Юнкер пред европейския парламент. „Не може хората тайно да опитват да започнат преговори. Ние сме тези, които трябва да решат какво се случва, а не само желаещите да напуснат Европейския съюз", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай