Яценюк остава премиер, Киев иска в ЕС и НАТО

Яценюк остава премиер,  Киев иска в ЕС и НАТО | StandartNews.com

Украинският премиер Арсений Яценюк ще остане на поста, но новото правителство ще бъде с изцяло сменен състав, заяви президентът Петро Порошенко в обръщение към нацията, цитирано от АФП. Той обеща да започне веднага реформите, които ще дадат възможност на Украйна да поиска през 2020 г. присъединяване към ЕС, добавя АФП.

Прозападното мнозинство в новия украински парламент определи като приоритет присъединяването на Украйна в НАТО, гласи парафираното коалиционно споразумение. Парламентът се ангажира да внесе до края на годината промени в закона, с които да анулира необвързания статут на Украйна и да поднови политиката за присъединяване към НАТО, гласи текстът на споразумението. То е между пет партии, включително тази на Яценюк, на Порошенко и на бившия премиер Юлия Тимошенко, и стана факт след преговори след изборите през октомври.

Байдън заплаши с още изолация

Руската агресия в сепаратисткия изток на Украйна е неприемлива, заяви американският вицепрезидент Джо Байдън след среща в Киев с украинския президент Петро Порошенко. "Неприемливо е в XXI век някои страни да се опитват да предначертаят със сила границите на Европа или да извършват военна интервенция просто защото не харесват решенията, взети от техния съсед", каза Байдън, цитиран от АФП. "Русия ще плати по-висока цена и ще бъде още по-изолирана", предупреди той. Анексирането на Крим и подкрепата за сепаратистите (нещо, което Русия отрича - б.р.) е крещящо нарушение на основополагащите принципи на международната система, подчерта Байдън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай